2024. november 21. csütörtök Olivér
Halált okozott az ukrán szalmonellás baromfi

Halált okozott az ukrán szalmonellás baromfi

agrarszektor.hu
Halálos kimenetelű szalmonellafertőzést okozott az Egyesült Királyságban az Ukrajnából behozott baromfihús - jelentette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az adatok szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 ilyen esetet regisztrált a szervezet.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Nagy-Britanniában több mint két tucat ember került kórházba szalmonellafertőzés miatt. Az EFSA már a vizsgálat kezdetekor is azt feltételezte, hogy a fertőzés oka az Ukrajnából származó fagyasztott, gőzben főzött csirkemell. Ezt a végső vizsgálatok meg is erősítették - írta meg a Világgazdaság az Agrarheute értesülései alapján. A hírek szerint az ukrán baromfihús miatt 23 ember került kórházba, hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember meg is halt az Egyesült Királyságban.

Az EFSA szerint több mint két éve tart a szalmonellajárvány határokon átnyúló kitörése az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. Az Észtországban, Finnországban és Hollandiában az élelmiszer-biztonsági hatóságok által végzett vizsgálatok, valamint az EFSA-val megosztott élelmiszerek genomiális információk 2024-ben megerősítették, hogy az Ukrajnában előállított fagyasztott, gőzben főzött csirkemell filében kimutatható a szalmonellafertőzés.

Magyarországon is felbukkant a szalmonella az elmúlt években

Az elmúlt években Magyarországon is fel-felbukkant a szalmonella, ám eddig még nem okozott olyan tragédiát, mint ez a mostani. Legutoljára 2023 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) indított eljárást az egyik hazánkban is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben, miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben. Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?