Őrület, ami a magyar boltokban folyik: egyre több ilyen élelmiszert árulnak

Őrület, ami a magyar boltokban folyik: egyre több ilyen élelmiszert árulnak

agrarszektor.hu
Több terméknek is csökkent a mérete áprilisban Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint camambert sajt, tejföl, túró, kefír és mosogatószerek is vannak azok között az áruk között, amelyeket kisebb kiszerelésben kezdtek el árulni. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január elejétől jelezniük kell a legalább 1 milliárd forintnyi árbevételt elérő üzleteknek, ha egy termékből kisebb kiszerelést kezdenek el árulni. A kormány a zsugorinfláció (vagyis a termékek méretének, súlyának csökkentésével elért áremelés) visszaszorítását célozza ezzel. A kiszerelés változására utaló tájékoztatás alól csak egy kibúvó van, ha a kisebb kiszerelés mellett a korábbit is forgalmazza az üzlet legalább 6 hónapig.

Az érintett termékekről a Nébih listát vezet, amelyekből a Portfolio kigyűjtötte az áprilisi bejelentésű, ismertebb márkák termékeit. Ebben a hónapban összesen 17 különböző Somat-termék kiszerelési mérete csökkent, ezek két csoportba, a mosogatógépbe való gélek és tabletták közé tartoznak. Ugyancsak csökkent több JAR mosogatógép-tabletta kiszerelési mérete, de nem sokkal, mindössze néhány százalékkal kapunk kisebb terméket a korábbihoz képest. A mosogatógélek 14-15 százalékkal mentek össze, a mosogatótablettákból pedig 4-7 százalékkal lett kevesebb a csomagban.

A háztartási szerek mellett a Tihany Camembert sajtok mérete is csökkent 4 százalékkal méghozzá két ízesítésben. Szintén csökkent két Milli-termék mérete, az egyik jelentősen, 40 százalékkal. Utóbbi esetben vélhetően nem burkolt áremelésről van szó, hiszen egy ekkora csökkenés egészen biztosan feltűnik a vásárlóknak. A fentieken kívül a Penny saját márkás termékének, a Sissynek a kiszerelése is csökkent négy termék esetében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?