Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az élelmiszeriparban meglátásom szerint kettős hangulat uralkodik, de alapvetően pozitív a légkör és a várakozások is. A belföldi kereslet az inflációs sokk után láthatóan élénkül, már 2023 végén is növekedést mértek év/év alapon az élelmiszer-kiskereskedelemben, ez a folyamat azóta is kitart. A kereslet helyreállításában a legfontosabb tényező a reálbérek alakulása, amely ismét növekvő pályára állt. Ennek hamarosan már nemcsak a statisztikákban, hanem a saját bőrünkön is érezzük majd a hatását.
Giczi Gergely kitért arra is, hogy az inflációs krízis előtti keresleti szint várhatóan 1-2 éven belül visszaállhat. A látótávolság azonban rendkívül kicsi a mai világgazdasági környezetben, ennek okán nem csupán az ehhez hasonló jóslatok, de maga az üzleti tervezés is hatalmas kihívás. A kereslet alakulásán túl azonban van még egy fontos tényező, ami pozitív várakozásokat eredményez a szektorban: elindultak azok a pályázati felhívások, amelyek az első elemei a várhatóan összesen 7-800 milliárdos fejlesztési forrásnak, ami rendkívüli mértékben járulhat hozzá a magyar élelmiszeripar versenyképességéhez. Ez a forrásmennyiség azt jelenti, hogy az elkövetkező 5-6 évben valahol 1500-2000 milliárd forint közötti fejlesztés valósulhat meg a szektorban, aminek érdemi hatékonyságnövekedés lesz a következménye, ami miatt új piaci lehetőségek nyílnak majd a hazai gyártók számára belföldön és külföldön egyaránt. Összességében tehát nem könnyű éven van túl az ágazat, várható középtávon egyfajta konszolidáció, további koncentráció, de a fejlesztésekkel együtt ez érdemi lökést adhat a hazai cégek versenyképességének, ezáltal pedig exportjának is.
Mekkora gondot jelentenek valójában az állatbetegségek?
Véleményem szerint az érintett ágazatok - sertés- és baromfi szektort - ezt amennyire lehet, beárazták a saját kockázataik között a működésükbe. A sertéspestis jelenléte a hazai vaddisznó állományban azért különösen fájdalmas, mert rendkívül szépen kiépültek a távol-keleti exportpiacaink, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban és bizony egyre jobban néztünk ki Kínában is, a betegség miatt azonban gyakorlatilag ellehetetlenült a szállítás.
Giczi Gergely hozzátette, néhány európai - elsősorban nyugat-európai - ország pedig komoly versenytárs a közép-európai piacokon is, de az elmúlt évek hullámzása most megnyugodni látszik, a sertéstartás ismét nyereségesen képes működni. Bíznak benne, hogy ez tartós folyamatnak bizonyul. A madárinfluenza pedig úgyszintén velünk élő jelenség, a vándorló madarak vissza-visszahozzák a betegséget, amely elsősorban lokálisan, de ott akár végzetes kárt is képes okozni egy-egy állományban, akár gazdaságban. A baromfiipar eredményei viszont tartósan szépek, exportja is fejlődik, egy jó erőben lévő ágazatról van szó. Fentieken túl e tekintetben egyéb kockázatot az idei évre nem látni.
Mennyire erős jelenleg az élelmiszerexportunk?
Mint megtudtuk, Magyarország nem csupán a gazdaság egészét, de az agrárgazdaságot tekintve is exportorientált országnak számít. Az export egészét tekintve tagja vagyunk annak a szűk, 35 országot számláló „elit-klubnak”, akik 100 milliárd dollár feletti exportteljesítményre képesek. Külkereskedelmünk egyenlege rendszerint pozitív, ebben az agrárium óriási szeletet tudhat magáénak, 3,5 milliárd eurós éves többletével a teljes külkereskedelmi egyenleg 30-40%-át is adhatja egyes években. Agrárexportunk szerkezete is szépen javul, a magasan feldolgozott termékek aránya már 40-42%-on áll, folyamatosan emelkedő tendencia mellett.
Ahol szükség lehet korrekcióra, az az exportpiacok területe. A magyar élelmiszerexport ugyanis rendkívüli mértékben koncentrált, 95%-ban Európa, azon belül is 85%-ban az Európai Unió országaiba irányul. Az exportáló cégek között is tartja magát az az alapvetés, hogy az európai gazdaság lassúsága, középtávú piaci kilátásai, a várható hazai beruházási boom termelés-többlete, valamint a világban zajló népesedési és gazdasági folyamatok eredményeképpen a hazai élelmiszergazdaság exportja tovább erősödhet a közeljövőben. Ebben segíti a hazai vállalkozásokat a Hungarian Food Business Program, amelynek keretében évente több száz hazai gyártó jut új exportpiaci lehetőségekhez a professzionális szakmai kiállítások, a B2B találkozók, valamint az online élelmiszeripari katalógus által.