A lengyeleknél és a románoknál is olcsóbb az élelmiszer, mint itthon

A lengyeleknél és a románoknál is olcsóbb az élelmiszer, mint itthon

agrarszektor.hu
A magyar árszínvonal sokkal magasabb, mint a lengyel vagy a román, és nálunk különösen az élelmiszerek árszintje magas - írja a Portfolio.hu az Eurostat adataira hivatkozva. Beszédes, hogy az élelmiszereken kívül a főbb nagy árucsoportok zöménél, mint például az alkohol, dohány, lakhatás, bútor, lakberendezés, közlekedés, kommunikáció, szabadidő, oktatás esetében is magasabb a magyar árszint, mint az említett országokban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lap több mutatót is ismertetett, például hogy a

  • a magyar háztartások végső fogyasztásának (AIC) árszintje az uniós árszint 69,4 százaléka,
  • a hozzánk hasonló fejlettségű lengyel adat 63,5 százalék,
  • a román pedig 54,1%.
EZ IS ÉRDEKELHET

Cikkükben arról is írnak, hogy a főbb nagy árucsoportok zöménél, mint például az élelmiszer, alkohol, dohány, lakhatás, bútor, lakberendezés, közlekedés, kommunikáció, szabadidő, oktatás, a magyar árszint magasabb, mint a román vagy a lengyel. A felsoroltak közül hazánkban kiemelkedően magas az élelmiszerek, a lakhatás árszintje és a és a kommunikáció, a másik két vizsgált országéhoz képest. Az adatok alapján az is kiderül, hogy a legfőbb árucsoportok közül elsőként az élelmiszerek magyarországi árszintje haladta érte utol és haladta meg (100,9%) az EU-s átlagot. Azt is megállapítják, hogy a friss adatok alapján mostanra a főbb árucsoportok közül elsőként az élelmiszerek magyarországi árszintje utolérte, meghaladta (100,9%) az EU-s átlagot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a magas élelmiszerárak, illetve a gyors magyar árfelzárkózás ellenére a magyar árszint egyáltalán nem magas a hasonló fejlettségi szintű országok között. Inkább a lengyel és a román árszint tűnik alacsonynak. A portál szerint a magasabb magyar árszínvonal az oka, hogy a vásárlóerő-paritáson számolt magyar fejlettségi, jóléti mutatók (a nominális különbségek ellenére) össszeértek egyes régiós országokéval.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02