Váratlan lépésre készülnek a spanyolok: ezt tervezik június 30-a után

Váratlan lépésre készülnek a spanyolok: ezt tervezik június 30-a után

agrarszektor.hu
A spanyol kormány meghosszabbítaná a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó, az átmeneti időszakra bevezetett 0%-os ÁFA-kulcsot. Az országban az élelmiszerárak emelkedése mellett az olívaolaj árának brutális megugrása okoz egyre nagyobb aggodalmat.

A spanyol kormány azt tervezi, hogy meghosszabbítja az alapvető élelmiszerekre átmenetileg bevezetett ÁFA-mentességet - jelentette be Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök. Spanyolországban jelenleg számos alapvető élelmiszer, köztük a kenyér, a sajt, a gyümölcs és a zöldség 0%-os ÁFA terhet visel, amit a spanyol kormány (a lengyelhez hasonlóan) 2023. januárjában vezetett be annak érdekében, hogy az infláció negatív hatásait mérsékeljék. Ez a 0%-os kulcs 2024. június 30-ig van érvényben, ennek meghosszabbítását ígérte most meg Sanchez - olvasható a FruitVeB oldalán.

Idén áprilisban az élelmiszerárak 4,7%-kal emelkedtek Spanyolországban, négy tizeddel többel, mint az előző hónapban, és kiemelkedő a gyümölcslevek és zöldségek (17,3%), valamint a gyümölcsök (17,2%) áremelkedése. Ezzel megtört az élelmiszerárak csökkenő tendenciája, amelyek az évet 7,4%-os csökkenéssel kezdték. Februárban és márciusban volt két jelentős csökkenés, de most ismét emelkedtek az árak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?