Ez kemény: egyre több ilyen fokhagymát árulhatnak a magyar boltokban

Ez kemény: egyre több ilyen fokhagymát árulhatnak a magyar boltokban

Elképesztő mennyiségű holland fokhagyma áramlott be 2023-ban Magyarországra, ráadásul mindez valószínűleg kínai áru volt - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeb. Kiemelték, tavaly 3000 tonnára nőtt Magyarország fokhagyma behozatala, ami 500 tonnával haladja meg a 2022-es import mennyiségét. Az éves termésmennyiség itthon 7000 tonna körüli, amihez 3000 tonna behozott áru társul, a hazai termés tehát nem fedezi a magyarországi igényeket. A szervezettől megtudtuk többek között azt is, hogy nagy a különbség a magyar és a kínai áru között, a Keletről érkezett fokhagymához képest ugyanis a hazai termék sokkal intenzívebb aromavilággal, megszokott ízzel, magasabb illóolajtartalommal rendelkezik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legfrissebb, 2023-as adatok szerint a fokhagyma hazai termőterülete 672 hektár, aminek a döntő része - 530 hektár - Csongrád-Csanádban és Békésben (95 hektár), valamint Bács-Kiskunban (30 hektár) található, az összes többi megyében 5 hektár alatti a terület - közölte az Agrárszektorral a FruitVeb. Hangsúlyozták, az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a termőterület Magyarországon, a 2018-as 1170-ről a tavalyi 672 hektárra, ami 40 százalék körüli zsugorodásnak felel meg. 

Ömlik az import fokhagyma Magyarországra

A 2022-es évig a 2500 tonna körüli hazai import döntő része, csaknem kétharmada (1500-1600 tonna) Spanyolországból érkezett, de fontos partner volt még Olaszország, Románia és Hollandia is (a hollandok alig folytatnak termesztést, ők re-exportot végeznek, és 30 ezer tonna kínai árut importálnak). Emellett az utóbbi években egyre nőtt Törökország szerepe, akik egyébként 150 ezer tonna körül termelnek egy évben (ez a teljes, 325 ezer tonnás uniós termelés fele). A 2023-as évben már csaknem 3000 tonnára ugrott a behozatalunk, a spanyol import azonban jelentősen visszaesett (550 tonna) és helyét a holland (vélhetően kínai) áru vette át (1740 tonna), de Németországon és Ausztrián keresztül is érkeztek feltehetően kínai tételek - tudta meg lapunk a FruitVeB-től. Tehát míg az előző években importunk rohamosan nőtt, exportunk egyre csökkent, a 2021-es 683 tonnáról 2023-ra 409 tonnára esett vissza. 

Óriási a különbség az európai és kínai áru között

Az európai termesztésű, tehát zömmel spanyol, illetve francia eredetű fokhagyma és a magyar áru között általában nincs óriási különbség, főleg azért, mert a magyar termesztésben is elterjedt a spanyol és francia szaporítóanyagok használata. A nagy különbség a kínai áruval szemben figyelhető meg, mivel a Keletről érkezett fokhagymához képest a magyar termék sokkal intenzívebb aromavilággal, megszokott ízzel, magasabb illóolajtartalommal rendelkezik - erre nyugodtan mondhatjuk, hogy minőségileg jobb

- emelte ki a szervezet. Hozzátették, ez abból ered, hogy Kínában más fajtákat használnak, amelyeket nagy tömegben, olcsón képesek termelni. A kétféle áru között némi gyakorlattal szemmel is látható a különbség és ízben is érzékelhető, sajnos azonban az árban szintén megjelenik a minőségi különbség.

Komoly gondokkal küzdenek a termelők

A fokhagyma egy viszonylag drága szántóföldi zöldségkultúra, hiszen már a jó minőségű szaporítóanyag beszerzése is költséges. Kiváló árut nagy gerezdekkel rendelkező szaporítóanyagból lehet termelni, aminek van a gerezdek szétválasztásából eredő 20-25%-os roppantási vesztesége, így a 3-4 euró/kg-os ár 4-5 euró/kg-nál áll meg, és ebből hektáronként 1-1,2 tonna szükséges. A termelési költség hektároként legalább 2,5-3 millió Ft, és a jó hozamok (15-20 tonna/ha) eléréséhez az öntözés elengedhetetlen. Kedvező esetben is 450-500 Ft/kg között van egy kilogramm fokhagyma önköltsége, de alacsonyabb hozam esetén ez 600-700 Ft/kg közé is emelkedhet. Ez a posztharveszt költségekkel, kiskereskedelmi árréssel stb. megnövelve már olyan különbséget jelent a kínai importhoz képest, ami a vásárlóknak is szemet szúr, és nem biztos, hogy hajlandóak 600-700 Ft/kg-mal többet kifizetni a hazai áruért

- közölte a FruitVeB. Elmondták, egész Európára jellemző, hogy a megdrágult termesztéssel túlárazta magát, így akár a Balkánról, akár Kínából, akár Észak-Afrikából származó fokhagymával szemben mindig versenyhátrányban lesz - ezt elsősorban a munkaerő és a drágább inputanyagok okozzák.

De mi a helyzet az árakkal?

Ahogy a szervezet tájékoztatta lapunkat, a fokhagyma termelői ára az utóbbi években folyamatos, enyhe emelkedést mutat. Érdekesség, hogy a fokhagyma inkább fűszerként, mintsem zöldségként viselkedik a piacon, ami azt jelenti, hogy jelentős árcsökkenés esetén sem vesznek belőle többet a fogyasztók. A másik fontos jellemző, hogy nem is annyira a fogyasztóknak kínált áru, mint inkább az élelmiszeriparban ízesítőként felhasznált fokhagyma mennyisége a jelentős (húsárukba, felvágottakba, kolbászfélékbe, levesporokba és még rengeteg termékbe teszik bele fontos ízesítőként), ezért kereslete kevéssé ingadozó, mint a kifejezetten szezonális jellegű, frisspiaci termékeké. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint 2024. 24. hetében a budapesti fogyasztói piacokon a szabadföldi fokhagyma kilónkénti ára 1980-3200 forint között mozgott, a darabos ár pedig 150-300 forint körül alakult. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?