Nem is hinnéd, honnan ömlik be az import hagyma az országba: mutatjuk

Nem is hinnéd, honnan ömlik be az import hagyma az országba: mutatjuk

agrarszektor.hu
14 százalékkal csökkent Magyarország vöröshagymaimportja 2024 első hét hónapjában az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Szlovákiából és Németországból érkezett kevesebb termés idén hazánkba, ugyanakkor Hollandiából és Ausztriból jóval több vöröshagyma áramlott be az országba.  

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Magyarország

A KSH adatai szerint a vöröshagyma termése az utóbbi öt évben 38,5 és 58,2 ezer tonna között mozgott Magyarországon. 2023-ban 13 százalékkal több (58,2 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Szakértők szerint az idei évben hazánkban a vöröshagyma területe 1755 hektárra bővült (+24 százalék) a tavalyi évhez képest. A KSH adatai szerint Magyarország vöröshagymaimportja 14 százalékkal 8,53 ezer tonnára csökkent 2024 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Szlovákia 24 százalékkal (1,33 ezer tonna), Németország 36 százalékkal (427,8 tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Hollandiából 8 százalékkal (3,56 ezer tonna), Ausztriából 55 százalékkal (1,51 ezer tonna) több vöröshagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 60 százalékkal 286,2 tonnára esett vissza a kivitel, amelynek döntő hányada Romániába és Ausztriába került.

De mi a helyzet az EU-ban?

Az EU főbb hagymatermesztő országai közül szakértők szerint Spanyolországban nőtt a hagyma területe, a termés kiváló minőségű és a nagy méretű fejek dominálnak. Hollandiában is jó termést várnak (freshplaza.com). Lengyelországban a Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzése szerint 2024-ben a vöröshagyma termése 695 ezer tonna körül várható, ami 10 százalékkal haladná meg a 2023. évit, és 2009 óta a legnagyobb mennyiségnek számítana - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből.

A Freshplaza szerint Németország északi területein a sok csapadék okozott gondot, minőségi problémákat eredményezve. Ausztriában szakértők szerint a vöröshagyma hozama gyenge, a fejek közepes vagy kis méretűek. A nagy mennyiségű eső országszerte a betakarítási munkálatok felfüggesztését eredményezte, továbbá minőségi problémák jelentkezhettek. Franciaországban is a minőség heterogén, a gombás betegségeken kívül méretbeli problémák is vannak.

Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országok irányába pozitívra változott 2024 első hat hónapjában 2023 azonos időszakához képest. A behozatal 255,3 ezer tonnára (-22 százalék) csökkent, a legnagyobb beszállító Egyiptom volt, ahonnan 76,1 ezer tonna (-32 százalék) vöröshagyma érkezett. A közösség vöröshagyma-kivitele 31 százalékkal 386,9 ezer tonnára nőtt a megfigyelt periódusban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02