Komoly gondok vannak a kávéval: lesújtó hírek érkeztek

Komoly gondok vannak a kávéval: lesújtó hírek érkeztek

agrarszektor.hu
A vietnámi kávétermesztők súlyosan megsínylették az idei időjárást, az elmúlt évtized legsúlyosabb szárazságát, ami drágulást jelenthet a világ kávépiacá. Ráadásul a gazdálkodók sok esetben csak különböző intézkedésekkel tudják rendben, egészségesen tartani a termést.Vietnámban, a világ második legnagyobb kávétermelő országában a betakarítási előrejelzések pedig továbbra is borúsak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nguyen Ngoc Quynh igazgatóhelyettes szerint a vietnámi árutőzsde a termelés 10-16%-os visszaesésére számít a Közép-Felföld kávézónát márciusi és májusi időszak között sújtó rendkívüli hőség miatt. Az elmúlt hetekben visszatérő eső azonban javította a kilátásokat, növelve a gazdálkodók bizalmát. Továbbra sem világos, hogy a jelenleg javuló tendenciát mutató időjárás hozzájárul-e a termés növeléséhez és ezáltal robusta kávébab árának csökkenéséhez, amely nem mellesleg leggyakrabban előforduló fajta az eszpresszókban és instant kávékban egyaránt, és ennek Vietnám a világ legnagyobb termelője - írja a Reuters.

Arra számítok, hogy az ország termelése 10-15 százalékkal csökkenést mutat majd, a gazdaságomban viszont ennek ellenére fogjuk tudni növelni a termelést

- mondta Nguyen Huu Long, aki egy 50 hektáros ültetvényen termeszt kávét Gia Laiban, Vietnám egyik legnagyobb kávétermelő tartományában. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy megvédje növényeit a kánikula idején, a növények körüli talajt levelekkel takarva nedvesen tartotta. A helyi gyakorlattal ellentétben, miszerint néhány év után ki kell vágni a növényt a talajminőség javítása érdekében, a gazda növényei már évtizedek óta jelen van a területen. Így mélyebb gyökerekkel rendelkeznek és jobban tudnak vizet felvenni. Az ültetvényén dolgozó gazdák a növények körüli talajt is megmunkálják, hogy javítsák az esővíz és a műtrágyák felszívódását - mondta Doan Van Thang. Tran Thi Huong, egy bérlő farmer, aki egy másik ültetvényen dolgozik, 20 km-re Pleikutól, Gia Lai fővárosától és elmondása alapján sokkal több vizet használt öntözésre, mint az elmúlt években, de helyi hatóságok által épített csatornákból származó bőséges tartalékoknak köszönhetően növényeit megfelelően öntözni tudta a kánikula idején is.

A kávécseresznye kisebb, mint az előző években, de arra számítanak, hogy a teljes termésmennyiség nem változik. Az is segített, hogy időben beavatkoztak biopeszticidekkel, a szélsőséges időjárás miatt a szokásosnál nagyobb számban előforduló rovarok ellen. Ez összhangban van az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) előrejelzésével, amely szerint Vietnám következő betakarítása nagyjából egyenletes lesz a jelenlegi szezonhoz képest - ami jóval kevésbé pesszimista, mint a vietnámi előrejelzések.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bárhogy is alakul a betakarítás, már szinte biztos, hogy a kávé ára világszerte emelkedni fog. Több elemző szerint a nagykereskedelmi árak sok esetben már az év elején rekordmagasra emelkedtek. A rekordnagy kereskedelmi árak eddig korlátozottan befolyásolták a fogyasztói árakat, az Eurostat legfrissebb adatai szerint áprilisban a 27 országból álló Európai Unióban mindössze 1,6 százalékkal, a robuszta-kedvelő Olaszországban pedig 2,5%-kal nőtt a kávéinfláció. A magas nagykereskedelmi árak a továbbiakban is megmaradhatnak, mivel a robuszta típusú kávé iránti kereslet világszerte folyamatosan növekszik, de a gazdálkodók jelentős része lecserélte kávéültetvényeit a durian trópusi gyümölcsre, amely Kínában hatalmas keresletnek örvend.

A gazdáknak lehetőségük van az áru felhalmozására és megtartására, így nem fognak sietni az eladással

- mondta Le Thanh Son, a Simexco, Vietnam egyik legnagyobb kávéexportőre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?