2025. január 7. kedd Attila, Ramóna
Súlyos csapás a kávéfüggőknek: ha te is szereted, jó, ha tudod, mi derült ki róla

Súlyos csapás a kávéfüggőknek: ha te is szereted, jó, ha tudod, mi derült ki róla

agrarszektor.hu
A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek világszerte egyre nagyobb kihívás elé állítják a kávétermelőket. Szakértők szerint 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt területek fele alkalmatlanná válhat erre a célra, emellett pedig a csökkenő termésmennyiség és -minőség, valamint az emelkedő árak is komoly gondot okoznak az iparágnak, azon belül pedig főként a kistermelőknek. A fenntartható gazdálkodási módszerek és a tudatos fogyasztói magatartás azonban segíthet enyhíteni a problémákat – közölte az Euronews.

Más területekhez hasonlóan a kávétermelő régiókban is egyre súlyosabban érződnek a globális felmelegedés hatásai. Miközben 25 évvel ezelőtt még sokkal könnyebb volt kávét termeszteni, mostanában évről évre később kezdődnek az esőzések, a hőmérő higanyszála pedig egyre magasabbra kúszik, ami a kávébabok minőségére és a termésmennyiségre egyaránt negatív hatást gyakorol – írta meg az Euronews.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Zurich University of Applied Sciences tanulmánya a fentiek kapcsán igen borús jövőképet fest, az eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a következő évtizedekben sem lesz könnyebb a helyzet. Úgy tűnik, hogy 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt területek fele alkalmatlanná válhat erre a célra, ami nemcsak a gazdálkodók megélhetését sodorja veszélybe, hanem mindazokat is mélyen érinti, akik számára egy csésze kávé a mindennapok fontos és elengedhetetlen része.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kávé különösen érzékeny az éghajlatváltozásra, mivel nagyon érzékeny a hőmérsékletre. A szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárás pedig nemcsak több kártevőt és gyorsabban terjedő betegségeket okoz, hanem elmélyíti a szegénységet és az egyenlőtlenséget, továbbá veszélyezteti a gazdák képességét a jövőbeni gazdálkodásra. És bár a magasabb kávéárak előnyösnek tűnhetnek a kávétermelők számára, a valóság gyakran egészen más. A hirtelen árhullámok ugyanis – különösen a szerződés rögzítése után – hatalmas terhet róhatnak a kávészövetkezetekre, illetve szerződésszegéshez, bírságokhoz és természetesen a reputációnak okozott károkhoz vezethetnek. Emellett, bár a gazdák átmenetileg többet kapnak a kávéjukért, meg kell küzdeniük a növekvő termelési és munkaerő-költségekkel is

– magyarázta Max Milward, a Fairtrade Alapítvány beszerzési menedzsere.

Hozzátette: az alapítvány egy közelmúltban készített tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a kisbirtokos kávéfarmok fenntarthatóbbak, mivel általában kevesbé gépesítettek, kevesebb energiát használnak és kevésbé járulnak hozzá az erdőirtáshoz. Emellett a kisbirtokos kávétermelők sok esetben aktívan tesznek is azért, hogy csökkentsék a klímaváltozáshoz kötődő káros hatásokat, így egyikük például egy olyan faiskolát hozott létre, ahol különböző kávéfajtákat tesztelnek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a minőség szempontjából. Szakértők szerint az ilyen és ehhez hasonló törekvések a kávétermesztés jövőjét is jelenthetik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?