Ki látott már ilyet? Elképesztően alacsony a káposzta ára a lengyeleknél

Ki látott már ilyet? Elképesztően alacsony a káposzta ára a lengyeleknél

agrarszektor.hu
Június végére kifejezetten alacsony, termelői szempontból az előző éveknél jóval kedvezőtlenebb árszint alakult ki a friss káposzta piacán Lengyelországban. Habár a június 10-16. közötti időszakban egy 20% körüli áremelkedés volt megfigyelhető, de az árszint még így sem érte el az előző öt év átlagát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lengyelországban a tavalyi termésből származó fehér káposzta eltűnőben van a piacokról, és már egyértelműen az új termés dominál. A “régi” tételek június második felében sokat veszítettek vonzerejükből, és az árak jelentősen csökkentek: az átlagos 2,20 PLN/kg (200 Ft/kg) szintről 1,30 PLN/kg (120 Ft/kg) alá esett az ár. Ez egyrészt a minőség romlása miatt következett be, másrészt a fiatal káposzta paramétereit tekintve egyre inkább fel tudta venni a versenyt a tavalyi áruval - írja a FruitVeB.

Az újtermésű káposzta a hónap második dekádjában némi drágulást mutatott, de ez nem tartott sokáig, és nem volt elégséges ahhoz sem, hogy a termelők számára alapvetően kedvezőtlen helyzetet megváltoztassa. Habár a június 10-16. közötti időszakban egy 20% körüli áremelkedés volt megfigyelhető, de az árszint még így sem érte el az előző öt év átlagát (sőt, az utóbbi években csak 2020-ban volt ennél alacsonyabb átlagár a nagybani piacokon). Ezt követően ismét jöttek akciók, árengedmények, és június végére a jellemző árszint 0,7-1,10 PLN/kg (65-100 Ft/kg) között mozog.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 13:31