Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egy új jelentés szerint az indiai élelmiszer-szolgáltatási ágazat 2024 és 2028 között várhatóan 8,1 százalékos CAGR (összesített éves növekedési ütem) mellett fog növekedni a gyors urbanizáció, a robusztus GDP-növekedés, a növekvő fiatalabb népesség és a fogyasztók nagyobb kitettségének köszönhetően.
A National Restaurants Association of India (NRAI) által kiadott India Food Services Report-2024 című jelentés szerint az ágazat 1,9 százalékkal járul hozzá India GDP-jéhez.
Az előrejelzések szerint 2028-ra 7,76 billió rúpiára, azaz 33923 milliárd forintra nő a jelenlegi 5,69 billió rúpiáról, vagyis 24870 milliárdról.
Visszapattanás a járvány után
"A Covid-19 világjárvány idején bekövetkezett visszaesések ellenére az indiai élelmiszer-szolgáltatási ágazat gyors növekedést tapasztal, és 33 809 millió rúpiával járul hozzá az indiai államkasszához. A Covid utáni fellendülés rávilágít az ágazat ellenálló képességére, és hangsúlyozza, hogy a kormánynak fel kell ismernie társadalmi-gazdasági hatását, és azonnali lépéseket kell tennie az ágazat teljes potenciáljának felszabadítása érdekében" - mondta Kabir Suri, az NRAI elnöke és az Azure Hospitality társalapítója és igazgatója, aki olyan éttermeket üzemeltet, mint a Mamagoto és a Dhaba. A 2020-ban 4,23 billió rúpiára értékelt iparág 2021-re 2 billió rúpiára zsugorodott.
Indiában jellemző, hogy a szervezett, állandó éttermek mellett alkalmi árusok is értékesítenek meleg ételeket az utcán – utóbbi szintén komoly gazdasági jelentőséggel bír. Míg azonban a szervezett szegmens várhatóan 13,2 százalékos éves ütemben fog növekedni, és 2028-ra 52,9 százalékos piaci részesedést ér el, addig a nem szervezett szegmens részesedése a jelenlegi 56,2 százalékról 2028-ra 47,1 százalékra csökken.
Az ágazat mára a második legnagyobb foglalkoztató, jelenleg 8,5 millió alkalmazottal. Ez a szám 2028-ra várhatóan több mint 20 százalékkal, 10,3 millióra nő.
Az online rendelés is egyre divatosabb
Az ágazat változó helyzetéről szólva a jelentés megállapította, hogy az online ételkiszállítás piaca Indiában gyorsan növekszik, a városi lakosság körében becslések szerint 6,6 millió ételkiszállítási platform felhasználója van. Ez a szám az elmúlt két évben egyszámjegyű növekedést mutatott - tette hozzá a jelentés.
"A kényelem megváltoztatja a fogyasztási szokásokat, amelyek az élelmiszerek és italok esetében is változnak. Az otthoni főzés csökken, ami mind az étkezési, mind a kiszállítási alkalmak számát növeli" - mondta Nitin Saluja, az NRAI jelentéstervező bizottságának elnöke és a Chaayos alapítója.