Veszélyes lehet a kánikula az élelmiszerekre: így kerülhető el a baj

Veszélyes lehet a kánikula az élelmiszerekre: így kerülhető el a baj

agrarszektor.hu
Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullámot kell túlélni, mint a mostani. Ilyenkor sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külső hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok - figyelmeztetett közleményében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Már a vásárlásnál is tudatosnak kell lenni

Már a vásárlásnál oda kell figyelnie az embernek, hogy mit és milyen sorrendben vesz le a boltok polcairól. A hűtést igénylő áruk és főként a fagyasztottak mindig utoljára kerüljenek a kosárba, hogy minél kevesebb időt maradjanak hűtés nélkül. Érdemes fagyasztótáskával útnak indulni, vagy ilyet vásárolni a közértben, hogy ne melegedjenek át a vásárolt termékek, amíg hazaér az ember. Otthon a hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket azonnal hűtőbe kell tenni. Fontos azonban, hogy a hűtőt se terhelje túl senki, mert, ha a légkeringtetés nem működik megfelelően, akkor a abban is könnyen megromolhatnak az ételek. Az egyszer már kiolvadt mirelit árut semmiképpen sem szabad újra lefagyasztani, hanem fel kell használni.

Figyelni kell a higiéniára

Talán sokan nem is gondolják, de az ételfertőzések többségénél a kórokozó a kézről kerül az élelmiszerekre, ezért elengedhetetlenül fontos a kézmosás és az is, hogy az ember a zöldségeket, gyümölcsöket is megmossa felhasználás előtt. Még az olyan sérülékenyeket is, mint a málna vagy a szeder, és persze a salátákat is, a spenótot, a sóskát és a limonádéba kerülő mentát, a tésztára kerülő bazsalikomot. Figyelni kell arra is, hogy a konyhai eszközökön se maradjon ételmaradék, azok mindig kifogástalanul tiszták legyenek, beleértve a grillezéshez, piknikhez használatosakat is.

Fontos a megfelelő hűtés és a hőkezelés

A hőkezelés elősegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belső hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól át kell sütni, fel kell forralni és a hűtőben tárolt maradékot is mindig alaposan meg kell melegíteni, mielőtt ismét enne belőle az ember. Az el nem fogyasztott ételeket pedig a lehető leghamarabb hűtőbe kell tenni, ilyen nagy melegben nem szabad megvárni azt sem, amíg maguktól kihűlnek. Inkább tegye az ember hideg vízfürdőbe ezeket, főleg a kifőtt tészták, a főtt rizs vagy például a tejszínes gyümölcslevesek kerüljenek mielőbb hűtőbe, mert ezek különösen könnyen romlanak meg a nagy melegben. A kerti sütögetés maradékai se maradjanak elöl, azokat is fridzsiderbe kell rakni. Kánikulában fokozott kockázatot jelentenek a szabadtéri programokon elfogyasztott ételek, a pikniken, strandoláskor, nyári esküvőn nagyon oda kell figyelni, hogy mit visz magával az ember, illetve mennyi ideig van elöl, amiből vesz. A legalapvetőbb szabály mindig az, hogy a hidegen fogyasztott ételeket - különösképpen azokat, amelyek lágy sajtot, tejszínt, tojást, halat vagy húsfélét tartalmaznak - mindig hűtve kell szállítani és tálalni. Ma már ehhez be lehet szerezni olyan tálaló- és tároló edényeket, amelyekbe jégakkut lehet tenni, illetve jó szolgálatot tesz a hűtőtáska is.

A nyers tojás a mumus

A szalmonella rizikója miatt nyers tojást ilyenkor nem célszerű olyan ételhez adni, amit aztán nem süt, vagy főz meg az ember. Nem tanácsos ezért például a klasszikus recept alapján nyers tojással készült tiramisut, házi majonézt és fagylaltot tálalni. Utóbbit egyébként is lehetőleg csak ismert cukrászdában szabad venni. A vaníliafagyi különösen kockázatos a szalmonellafertőzés szempontjából.

Hinni kell az érzékszerveknek!

Bárhogyan is tárolta helyesen az ember az ennivalót és hiába tart még a szavatossági idő, ha az élelmiszer kinézete, szaga, állaga, íze eltér a megszokottól, gondolkodás nélkül meg kell válni tőle! Ez nem élelmiszerpazarlás, hanem egy esetleges gyomorrontást vagy súlyosabb ételmérgezést kerülhető így el. Ügyelni kell a házi kedvencekre is, romlott ételt nekik se szabad adni!

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?