Itt a franciák becslése: ennyi alma teremhet idén az országban

Itt a franciák becslése: ennyi alma teremhet idén az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste augusztus 1-én kiadott prognózisa lefelé módosította a korábbi terméskilátásokat, így 1,55 millió tonnás francia almatermést valószínűsít, ami 3%-kal marad el az előző évi, 2023-as volumentől, de 5%-kal felülmúlja a 2019-2023 közötti időszak 5 éves átlagát. Érdekesség tovább, hogy még ez a csökkentett adatokkal dolgozó prognózis is jóval meghaladja a WAPA által az idei évre kiadott 1,46 millió tonnás becslést.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 6 fő francia almatermesztő régió mindegyikében csökkentek a várható hozamok a júliusi előrejelzéshez képest, kivéve a Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) és kisebb mértékben az Auvergne-Rhône-Alpes régiót. Franciaországban az alma termőterülete (39,2 ezer hektár a fő körzetekben) nem változott jelentősen, az 1%-nál is kisebb mértékű csökkenés elsősorban Nouvelle-Aquitanie régiót érinti - írja a FruitVeb.

Occitanie régió 8 ezer hektáros termőterületével a nemzeti össztermés 25%-át adja, és a tavalyinál 3%-kal kisebb, 387,2 ezer tonnás volument valószínűsítenek az idei szezonra. Ennek oka, hogy Roussillon és Gard körzetekben erős gyümölcshullást tapasztaltak, különösen a Golden és a Gala fajtakörök esetében. A Garonne völgyében a Golden esetében számoltak be a tavalyihoz képest jelentősebb hozamcsökkenésről. Megjegyzendő azonban, hogy Occitanie régió idei termése még fentiekkel együtt is 10%-kal haladja majd meg az előző öt év átlagát. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzet 9,3 ezer hektáros termőterületéről 320 ezer tonnás termést várnak, ami a 2023-as, kifejezetten gyenge hozamokat követően 8%-os volumennövekedést jelent. Ez a bővülés különösen Provence körzetében érzékelhető jól, de megjegyzendő, hogy az Alpok vidékén a prognosztizált növekedés bizonytalanabb lábakon áll, főleg az igen eltérő gyümölcsméretek miatt is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nouvelle Aquitaine régióban a tavalyi évhez képest 3%-kal, 6,7 ezer hektárra csökkent a termőterület, és a 2023-as jó terméshez (270 ezer tonna) képest idén kisebb hozamokkkal számolnak (különösen a Golden fajtakör esetében), így 245,7 ezer tonnás termés becsülhető. Limousin körzetében fagykárokról számoltak be, Aquitániában pedig a hűvös, csapadékos időjárási körülmények befolyásolták kedvezőtlenül a virágzást, így a terméshozamokat. Pays de la Loire régióban a fák terhelése a jó virágzást követően átlagosnak tekinthető, az időjárás viszonylag hűvös és csapadékos volt, így a tavalyi évhez hasonlóan idén is az átlagosnál későbbi szüret várható. Az 5,2 ezer hektáros termőterület a tavalyi évhez képest nem változott, de a nyári jégesők miatt 2024-re a tavalyinál 6%-kal kisebb, 251,4 ezer tonnás termést becsül az Agreste.

EZ IS ÉRDEKELHET

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a fák terhelése jó, és nem az aszály, hanem inkább a túl sok csapadék okozott gyümölcshullást, valamint jelentős betegség- és kártevőnyomással kellett számolni. A 3,3 ezer hektáros terőterületen a tavalyinál egy kicsit nagyobb, 99,8 ezer tonnás termésre számítanak. Centre-Val de Loire régióban még nagy a bizonytalanság a prognózisokat illetően: a Golden és a Gala fajták hozamai várhatóan csökkennek, míg a többi fajtánál jobb hozamok várhatók, de a betegség- és kártevőnyomás igen erős. Franciaország legkisebb termesztőkörzetében (1,9 ezer hektár) az előző évinél 2%-kal kisebb, 90,3 ezer tonnás termés valószínűsíthető. Az Agreste szeptember, október és november elején is készít majd regionális helyzetképet az idei almatermés alakulásáról.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32