Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az új borjogi szabályok és agrártámogatások révén a borászoknak lehetőségük nyílik arra, hogy megerősítsék pozíciójukat a nemzetközi piacon. Dr. Nobilis Márton kitér arra, hogy az éghajlatváltozás következményei egyre inkább érezhetők, a hosszan tartó aszályok és a hőhullámok, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a termelőkre. Ezek az időjárási anomáliák nemcsak a termés mennyiségére, hanem a szőlő minőségére is hatással vannak, és újfajta megközelítéseket követelnek meg az ágazat szereplőitől - írja az Agrárminisztérium közleményében.
Hozzátette, az aszályos időszak ellenére a termés mennyisége várhatóan magasabb lesz a tavalyi esztendőhöz képest, és mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében jó termésre számíthatunk az idei évben. A szakmaközi szervezetek és a nagy felvásárlók is bizakodóak, és az előzetes adatok alapján keresletnövekedés várható a szőlő iránt. Az államtitkár rámutatott, hogy bár az ágazat szereplői bizakodva tekintenek a jövőbe, tisztában vannak azzal, hogy az éghajlatváltozás hosszú távon új kihívások elé állítja őket. Kiemelte, hogy ehhez a kormány minden segítséget megad, ezért az új KAP Stratégiai Terv I. pillére keretében elindított Szőlő bor ágazati programban, a 2024-2027 közötti időszakban összesen 111,9 millió eurós keret áll rendelkezésre különböző programok megvalósítására.
Ezek közé tartozik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása, amely a világörökségi területeken akár 75%-os intenzitással igényelhető. Emellett a borászati beruházásokra is elérhetőek pályázatok, amelyek keretében például borászati gépek és technológiai berendezések beszerzése támogatható. Ismertette, hogy a borászati beruházások célja a szőlőfeldolgozás és a borkészítés hatékonyságának javítása, valamint az innováció elősegítése. Ennek érdekében új technológiák és eljárások bevezetésére törekszenek, amelyek hozzájárulhatnak új piacok kialakításához és a termelési hatékonyság növeléséhez.