Itt az új szabályozás, ami óriási változást hozhat a magyar borpiacon

Itt az új szabályozás, ami óriási változást hozhat a magyar borpiacon

agrarszektor.hu
A borászati ágazat számára kiemelt fontosságú, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, és folyamatosan fejlessze technológiai eszköztárát - mondta dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az Év Pincészetének díjátadó ünnepségen, Villányban.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az új borjogi szabályok és agrártámogatások révén a borászoknak lehetőségük nyílik arra, hogy megerősítsék pozíciójukat a nemzetközi piacon. Dr. Nobilis Márton kitér arra, hogy az éghajlatváltozás következményei egyre inkább érezhetők, a hosszan tartó aszályok és a hőhullámok, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a termelőkre. Ezek az időjárási anomáliák nemcsak a termés mennyiségére, hanem a szőlő minőségére is hatással vannak, és újfajta megközelítéseket követelnek meg az ágazat szereplőitől - írja az Agrárminisztérium közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, az aszályos időszak ellenére a termés mennyisége várhatóan magasabb lesz a tavalyi esztendőhöz képest, és mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében jó termésre számíthatunk az idei évben. A szakmaközi szervezetek és a nagy felvásárlók is bizakodóak, és az előzetes adatok alapján keresletnövekedés várható a szőlő iránt. Az államtitkár rámutatott, hogy bár az ágazat szereplői bizakodva tekintenek a jövőbe, tisztában vannak azzal, hogy az éghajlatváltozás hosszú távon új kihívások elé állítja őket. Kiemelte, hogy ehhez a kormány minden segítséget megad, ezért az új KAP Stratégiai Terv I. pillére keretében elindított Szőlő bor ágazati programban, a 2024-2027 közötti időszakban összesen 111,9 millió eurós keret áll rendelkezésre különböző programok megvalósítására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek közé tartozik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása, amely a világörökségi területeken akár 75%-os intenzitással igényelhető. Emellett a borászati beruházásokra is elérhetőek pályázatok, amelyek keretében például borászati gépek és technológiai berendezések beszerzése támogatható. Ismertette, hogy a borászati beruházások célja a szőlőfeldolgozás és a borkészítés hatékonyságának javítása, valamint az innováció elősegítése. Ennek érdekében új technológiák és eljárások bevezetésére törekszenek, amelyek hozzájárulhatnak új piacok kialakításához és a termelési hatékonyság növeléséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 14:01