Ez kemény: elképesztő, mennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

Ez kemény: elképesztő, mennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző években tapasztaltnál jóval drágább Hollandiában a zöldbab, még a január eleji mérsékelt áresés ellenére is. Nagyon valószínű, hogy a mostani 4,00-7,00 PLN/kg-os árról hamarosan inkább az 5,00-8,00 PLN/kg tartományba emelkedik.

A zöldbab nagykereskedelmi ára az elmúlt hetekben jelentős változásokat mutatott: az augusztus 16-23. közötti héten a történelmi rekord szintről egy 55%-os árzuhanást produkált, majd kis mértékben emelkedni kezdett - írja a FruitVeB. Ez a jelenség annak tudható be, hogy augusztus végén a szezon lezárásához közeledve egyszerre igen nagy mennyiségű áru jelent meg a piacokon - és sok volt közöttük a nagyon alacsony, 4 PLN/kg (365 Ft/kg) körüli áron kínált átlagos, vagy gyenge minőségű tétel. A kiskereskedelem viszont erre nem volt felkészülve, így a boltokban nem volt tapasztalható hasonló mértékű árcsökkenés.

Augusztus utolsó hete egy újabb fordulatot hozott a zöldbab árában: a csökkenő tendencia megállt, sőt, az árak kissé emelkedtek is. A nagybani piacokon az áremelkedés körülbelül 10%-os volt, így a zöldbab ára szeptember elején leggyakrabban a 4,00-7,00 PLN/kg (365-640 Ft/kg) közötti sávban mozog, de igen valószínű, hogy hamarosan inkább az 5,00-8,00 PLN/kg (460-730 Ft/kg) tartományba emelkedik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34