Külföldi partnerektől függ a magyar szilva sorsa?

Külföldi partnerektől függ a magyar szilva sorsa?

Ruda Bettina
A szilva egy közkedvelt gyümölcs világszerte és hazánkban is jelentős múlttal rendelkezik. A magyarországi termőterületek egyre csökkenek, a termésmennyiség pedig évről-évre hullámzó. Az idei szélsőséges, problémás időjárás ellenére a termelők javarészt jó minőségű és megfelelő mennyiségű szilvát takaríthatnak be, az érdemi hazai feldolgozói kereslet viszont hiányzik a termékpálya egészéből.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

2023-ban a világ legnagyobb szilvatermelője Kína volt, közel 7 millió tonna gyümölcsöt takarítottak be. A világ második és harmadik szilvatermelője pedig Európához köthető, Romániában és Szerbiában is fél-fél millió tonna volt a szilva termésmennyisége tavaly. A World Population Rewiev adatai szerint Romániában a gyümölcstermesztés 45 százalékát a szilvatermesztés teszi ki. Őket követi Chile és Törökország, de az Európai Unióban Spanyolország, Olaszország és Franciaország is szép mennyiségekkel büszkélkedhetett 2023-ban.

Az export tekintetében érdemes megemlíteni Moldovát is, ugyanis 2023-ben majdnem 85 ezer tonna szilvát exportált, melynek 73 százalékát az Európai unió piacain értékesített. Az Uniós országok közül Románia volt a legnagyobb moldovai szilvaimportőr, 17 ezer tonnával. Lengyelország volt a második legnagyobb 12 ezer tonnával, Németország pedig a harmadik 7 ezer tonnával. Nagy mennyiségben került Csehországba és Horvátországba is moldváv szilva – olvasható a Fresh Plaza jelentésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországi helyzet

Korábban az Agrárszektor megírta, a NAK és FruitVeB körképe alapján, hogy hazánkban idén 5 776 hektáron termeltek szilvát, amely a tavalyi évi adatokhoz képest kisebb csökkenést mutat. A csökkenő tendencia már az elmúlt 10 év távlatában megfigyelhető, ekkor ugyanis még 8000 hektár körülire volt tehető a szilva termőterületek nagysága. A legnagyobb termőterülettel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendelkezik, ahol 1 654 hektáron termelnek szilvát, ez körülbelül 30 százalékát teszi ki a hazai szilvatermő területeknek. Bács-Kiskun és Pest megyéink is jelentős területekkel rendelkeznek, előbbi 1 180 hektáral, utóbbi pedig  897 hektár a termőterület rendelkezik. A két megye ketten együtt több, mint 60 százalékát adják a hazai szilvatermőterületeknek.  

EZ IS ÉRDEKELHET

A FuitVeb adatai alapján idehaza az elmúlt négy évben átlagosan 45 ezer tonna körüli szilvatermést takarítottak be a hazai termelők, hiszen 2020-ban nagyon kevés, mindössze 24 000 ezer tonnára, 2022-ben viszont 60 000 tonnát is meghaladó mennyiségre volt tehető betakarított szilva mennyisége. Idén, mint szinte minden állomány esetében, a szilva betakarítása is két-három héttel korábban kezdődött a szokásosnál. A szélsőséges időjárás az elmúlt pár évben nem kedvezett a szilvának sem. A tavaszi fagyok, a virágok megfázása a méhek elmaradása, az ezáltal bekövetkező gyenge termékenyülés egyre kiszámíthatatlanabbá teszi a termést és a piacot egyaránt.

A legjelentősebb itthon termesztett szilvafajták közé tartozik a Katinka, a Cacanska fajták, a Stanley, a Bluefree és a President. A FruitVeb adatai szerint a termés több, mint fele feldolgozóiparba kerül, amely lehet hazai és külföldi egyaránt. A  hazánkból külföldre vitt szilva túlnyomó része Németországba kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy hazai termelő TikTok videójában hívta fel a figyelmet a gazdákat ért nehézségekre. Véleménye szerint a Magyarországon kicsi az igény a szilvára, ezért a legtöbb esetben exportálni kényszerülnek, jelen helyzetben Ausztriába és úgy gondolja, a magyar termelőket a német bérgyártás tartja életben. Videójában felhívja a figyelmet arra is, hogy termelőként úgy látja a friss zöldség- és gyümölcságazat a hazai piacára kevés figyelem szegeződik.

Idén első körben augusztus 13. és 26-a között lehetett benyújtani a támogatási kérelmet arra a pályázatra, melyet az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” címen. A támogatás pénzügyi segítséget nyújthat a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásaihoz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?