Szereted a szilvát? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

Szereted a szilvát? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) augusztus végén rendezett szilva fajtabemutatót a hatóság Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán. A bemutatóra érkező résztvevők megismerkedhettek az elmúlt években állami elismerésben részesült fajtákkal, valamint a japán szilvák termeszthetőségével és a szilvafajták kártevőivel. Végül a program zárásaként összesen 35 különböző szilvát értékeltek a bírálók, amelyek között szerepeltek európai és japán szilvák is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az új, államilag elismert szilvafajták (például Haganta, Hanita, Jojo, Nábrád, Tegera, Tiszai zamatos) magyar és német nemesítés eredményei. A japán szilvákról fontos tudni, hogy rendkívül változatosak, a tőlünk délebbre eső területek (Mediterraneum) jellemző gyümölcsei. Magyarországon a korábbi években telepített ültetvények nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azonban a változó klíma lehetővé tenné e fajták termesztését is. Nagyon értékes gyümölcs, jó ízű, lédús, különleges aromákkal és kiváló gyümölcs mag/hús aránnyal - olvasható a Nébih oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kökényszilvák jellemzően kicsi vagy nagyon kicsi gyümölcsmérettel bírnak: 16-18 gramm között mozognak. Szerepük az egészségmegőrzésben lehet kiemelkedő. Beltartalmi értékeik a kökényhez hasonlítanak, de méretük annál lényegesen nagyobb, valamint a termeszthetőségük sokkal jobb. A kökény gyümölcsét vadon gyűjtik, ami bizonytalan minőséget eredményez, ellenben a kökényszilvák ültetvényben való termesztése biztos alapokra helyezi a jó minőségű, gyógyászati célra is felhasználható alapanyagot. 

A szilva legfontosabb rovar kártevői a következők:

  • Sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi) és hamvas levéltetű (Hyalopterus pruni): E rovarok a szilvafák nedveivel táplálkoznak, általában a friss hajtáson és levélen, ami gyengíti a növényt, valamint elősegíti a vírusfertőzések terjedését.
  • Szilvamoly (Coccyx funebrana): A hernyók a gyümölcsbe fúrnak a kocsány közelében, ami pusztítja a termést. 2-3 nemzedéke lehet 1 évben.
  • Gyümölcsdarazsak, poloskaszagú szilvadarázs (Hoplocampa flava/H. minuta): A lárvák berágnak a gyümölcskezdeménybe, amivel el is pusztítják azt. Egy imágó 20-30 petét rak le, egy lárva pedig 4-5 gyümölcsöt károsít.
  • Foltosszárnyú muslica (Drosophila suzuki): Nem csupán a sérült gyümölcsöt támadja meg, hanem fűrészes tojócsövének köszönhetően az ép bőrszövetű gyümölcsöt is képes megfertőzni.
EZ IS ÉRDEKELHET

A rendezvényen 35 szilvafajtát mutattak be a Nébih szakemberei. Az idei év különlegessége volt, hogy a július és augusztus hónapok nagyon kevés csapadékkal és rendkívül magas hőmérséklettel jártak. Ennek megfelelően a szilvafajták érési ideje is korábbra tolódott. A kirakott szilvamintákat a rendezvény részvevői megtekinthették, megkóstolhatták és bírálhatták. A bírálaton a fajtákat a termés mérete, nagysága, színe, húsállománya, illata, íze és az összhatása szerint értékelték a bírálók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?