Végzetes hiba a kertben: ezt sokan elrontják a szilvafa metszésekor

Végzetes hiba a kertben: ezt sokan elrontják a szilvafa metszésekor

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a hazai gyümölcsösökben, de a szilva még menthető lehet megfelelő metszéssel. Kósa Dániel kertészmérnök szakértői tanácsai segítenek abban, hogyan végezzük el a szilvafa metszését a legjobb eredmény érdekében - írta a Pénzcentrum.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Talán túl vagyunk az utolsó tavaszi fagyos éjszakán is, azonban a hazai gyümölcsösökben jelentős a fagykár: az ország számos területén károsodott az alma, a körte, a cseresznye és a kajszi termés nagy része. A szilva - amennyiben még nem virágzik - esetleg megmenthető. Most érdemes elvégezni a metszést, hogy legalább legyen alapanyag idén lekvár vagy pálinka készítéséhez. A tavaszi metszés elsődleges célja az egészséges növekedés elősegítése és a terméshozam növelése. A szilvafa metszésére több okból is szükség van - nyilatkozta Kósa Dániel gyümölcsszakirányú kertészmérnök.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szilvafa (Prunus domestica) a legelterjedtebb gyümölcstermő növények közé tartozik. A szakember elmondása szerint a szilva megfelelő koronakialakítása és metszése kulcsfontosságú a fák egészségének, formájának fenntartásában és a termés bőségének növelésében. A korona megfelelő kialakítása segít elérni a legjobb napfényviszonyokat, csökkenti a betegségek kockázatát, és javítja a gyümölcs minőségét és mennyiségét. A termőkorú szilvafa metszése pedig elősegíti a gyümölcstermelést, és biztosítja a megfelelő tápanyagellátottságot a növény számára. A szilvafa koronájának kialakítása a fa életének egyik legfontosabb lépése. A megfelelően kialakított korona nemcsak esztétikus, hanem javítja a termés elérhetőségét, a fény és a levegő áramlását, csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét, és elősegíti a gyümölcstermelést. A koronaformálás fiatal korban kezdődik, és minden fázisban a fa igényeihez kell igazodni.

A szilvafák koronáját többféle módon alakíthatjuk ki. A leggyakoribb koronaformák a váza korona, amely inkább a kiskertek általános formája, valamint az ágcsoportos sudaras korona, amit az intenzívebb, támrendszeres termesztésben alkalmaznak. Mindkét koronaformánál fontos, hogy jól átjárja a fény, hogy a gyümölcsök minél jobban színeződjenek

- tette hozzá Kósa Dániel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A korona kialakításának első lépése a fiatal korban történő metszés. Az ültetést követően a főágat a kívánt törzsmagasság felett 4-6 rüggyel (60-80 cm) kell visszavágni, hogy az alapszintű ágak kifejlődhessenek. Ezt tavasszal érdemes elvégezni. A második metszésnél az új hajtások növekedésére kell koncentrálni, a főágak szétágaztatása fontos, hogy az alapágak vízszintesen nőjenek. A váza koronaforma esetében az első évben kimetszett sudarat később nem kell újra megnevelni. A vázágakat körülbelül 30–35 fokos szögben neveljük. Az ágcsoportos sudaras koronaformánál a kimetszett sudarat újra kell nevelni, és a vázágakat 45–50 fokban kell kialakítani. A szilvafát évről évre formálni kell, hogy ne nőjön túl sűrűvé.

A termőkorú szilvafa metszése két fő célt szolgál: a terméshozam javítását és a fa egészségének megőrzését. A váza koronaformánál fontos, hogy a fa magasságát - így a könnyen szedhető gyümölcsöket - a föld közelében tartsuk. A vázágakat a beöregedés előtt ifjítsuk meg, de ezt célszerű évente csak egy vázággal megtenni, hogy ne okozzon nagy stresszt a fának. Az ágcsoportos sudaras koronaformánál a hajtásválogatás, a beteg, sérült ágak eltávolítása szintén cél. A termőkorú szilvafa metszését elvégezhetjük tavasszal, valamint nyáron zöldmetszés formájában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szilvafa termőkorú metszésének fő célja a fa belső ágainak ritkítása, ami segít abban, hogy több fény jusson a fa belső részébe, ezzel is elősegítve a gyümölcstermelést. A metszés serkenti a termőágak növekedését, ami javítja a gyümölcsök minőségét és ízét. A termőágak megfelelő formában történő kezelése biztosítja, hogy a gyümölcsök nagyobbak és édesebbek legyenek. Az elhalt, beteg vagy sérült ágak eltávolítása csökkenti a betegségek és kártevők terjedését, így a fa egészséges marad

- tette hozzá Kósa Dániel.

A termőkorú metszés első lépése az elhalt, beteg vagy sérült ágak eltávolítása, valamint azoké, amelyek a fa központját akadályozzák vagy túl sűrűvé teszik a koronát. A szakember szerint a szilvafák gyakran túlburjánzanak, és a felesleges hajtások gátolják a napfényhez jutást, ezért az erőteljes vagy kereszteződő ágakat célszerű eltávolítani. Különösen fontos a vízszintesen növekvő hajtások eltávolítása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fiatal termőágak, amelyek még nem termeltek gyümölcsöt, gyakran kicsit gyengébbek, ezért érdemes erősíteni őket. A legjobb minőségű gyümölcsök általában a fiatal, de erősebb hajtásokon teremnek. Az erőteljes növekedésű termőágakat is célszerű visszagyengíteni, hogy az energiát a gyengébben növő ágakba vezesse, valamint hogy új hajtások fejlődjenek, és növekedjen a gyümölcsök termése. A túl erős visszametszés csökkentheti a terméshozamot, míg a megfelelő mennyiségű metszés segíti az új hajtások növekedését

- magyarázta a szakember.

Az idősebb szilvafák esetében is szükséges a metszés, de ilyenkor a cél a fa vitalitásának megőrzése. Fontos a szakszerű ritkítás, hogy a fa ne legyen túl sűrű, és a gyümölcsök könnyen elérhetők legyenek. Az ifjítást nagyon óvatosan kell végezni, mivel az idős fák nehezen viselik az erős csonkítást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI) (x)

Az SDI (Felszín alatti csepegtető öntözés) a mikroöntözés fogalmához talán leginkább közel eső öntözési mód, amivel a gyökérzónába juttatjuk az öntözővizet, és ezzel együtt a vízbe kevert tápanyagot.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. április 17. 18:01