Őrület a lengyel piacokon: követni is nehéz, ami a szilvával történik

Őrület a lengyel piacokon: követni is nehéz, ami a szilvával történik

agrarszektor.hu
Lengyelországban az ipari szilva felvásárlási ára igazi hullámvasutat jár be az idei szezonban: többször emelkedett és csökkent, így egyértelmű ártrend nem állapítható meg. Még annak ellenére sem, hogy ebben az évben a Lengyel Statisztikai Hivatal prognózisa szerint a tavalyinál 16%-kal kisebb, azaz 21 ezer tonnával kevesebb szilva kerül majd betakarításra (106,2 ezer tonna). Szinte biztos, hogy még a jelentős mértékben fellendülő export sem fogja tudni fedezni ezt a kiesést.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ez a hiány a frisspiacon is érzékelhető ugyan, de igazi valójában a feldolgozóiparban jelentkezik, főleg azért, mert az import túlnyomó része frisspiaci áru. Hasonló helyzet fordult elő a tavalyi évben is, amikor az ipari szilva kínálata augusztus végére olyannyira meggyengült, hogy egy héten belül 50%-kal, 0,85-ről 1,45 PLN/kg-ra (78-ról 133 Ft/kg-ra) emelkedett a felvásárlási átlagár. A 2024-es szezonban a piaci helyzet még változatosabb és bonyolultabb: hetente követik egymást a hegyek és a völgyek az árak alakulásában - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Augusztus folyamán a hónap közepéig egy folyamatosan emelkedő trend látszott kibontakozni, ami egy hirtelen árzuhanásba torkollott, majd ezt az utóbbi héten egy gyenge növekedés követte: a jellemző ársáv 1,0-1,5-ről 1,1-1,5 PLN/kg (92-137-ről 100-137 Ft/kg) közé emelkedett. A feldolgozásra, különösen az alkoholgyártásra szánt szilva iránt továbbra is igen nagy a kereslet. Ugyanez igaz a szárításra kerülő szilvára is, de mivel itt egészséges és nagy méretű gyümölcsökre van szükség, ezek felvásárlási ára sokkal magasabb, jelenleg a 2-3 PLN/kg (185-275 Ft/kg) közötti tartományban alakul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34