2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Eldurvulhat a tojáshelyzet Bulgáriában: fenyegetőznek a gazdák

Eldurvulhat a tojáshelyzet Bulgáriában: fenyegetőznek a gazdák

agrarszektor.hu
Meglepő lépésre szánta el magát a bolgár mezőgazdasági minisztérium: összefogtak a gazdákkal, hogy teljesen megállítsák az olcsó ukrán tojás beáramlását az országba. Az ágazat szereplői szerint az olcsó import a fő akadálya annak, a bolgár tojáságazat talpra tudjon állni a tavaly év végi madárinfluenza-járvány után, amely súlyos csapást mért az ország tojásellátására. A bolgár gazdák készek arra, hogy a követeléseiknek tüntetésekkel adjanak nyomatékot.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Teljesen betiltanák az ukrán tojás behozatalát Bulgáriában. A gazdákkal összefogó mezőgazdasági minisztérium szerint ugyanis az ukrán áruk importja az a kulcsfontosságú tényező, amely megakadályozza az ágazat talpra állását a 2023 végén kitört pusztító madárinfluenza után. A bolgár kormány az Európai Bizottsághoz fordult, kérve, hogy védje meg a tojástermelőket az Ukrajnából érkező import következtében kialakuló negatív piaci tendenciáktól - írta meg a Poultry World.

Az Európai Bizottsághoz intézett írásbeli kérelem előkészítésére irányuló eljárás már elindult

- vázolta Georgi Tahov bolgár mezőgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón.

Július 2-án az Európai Bizottság újból vámkontingenseket vezetett be az ukrán tojásra, tonnánként 89 eurós vámmal sújtva a behozatalt. A bolgár gazdák ugyanakkor kijelentették, hogy az intézkedés nem elegendő, és az ukrán tojásimport teljes betiltását kérik.

2024-ben Bulgáriában 400%-kal megugrott az Ukrajnából származó tojásimport - becsülte Daniel Bozhankov, az Ipari Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke. A szakember szerint az importvám nem működik, mivel a tojás nagykereskedelmi árának mindössze 5%-ával egyenlő, így ezzel az intézkedéssel nem sikerült megfékezni az import áradatát, sőt, az intézkedés bevezetése óta még még nőttek is a szállítások.

Daniel Bozhankov azt állította, hogy májusban közel 311 tonna tojást importáltak Bulgáriába, míg júliusban csak két régióban - Veliko Tarnovo és Dobrich - 432 tonna landolt a piacokon. A bolgár piac méretét tekintve ez a szám óriási - jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy az olcsó import óriási veszteségeket okoz a helyi gazdáknak.

Kemény követelésekkel léptek fel a termelők

Az Ipari Baromfitenyésztők Szövetsége azt követeli, hogy a hatóságok sürgessék meg az Európai Bizottságot, hogy 120 napon belül aktiválja az ukrán tojásimport tilalmát. Ha követeléseiket nem teljesítik, készek arra, hogy tiltakozásukat tüntetéssel fokozzák. Daniel Bozhankov becslése szerint az ukrán tojás 20-30%-kal olcsóbb, mint a helyi gazdák által előállított tojás. Az ukrán gyártók ugyanis viszonylag alacsonyan tudják tartani az előállítási költségeket, mivel nem kell megfelelniük az európai baromfi-jóléti előírásoknak - tette hozzá a szakember.

Az elsöprő import megakadályozza azt is, hogy a bolgár baromfiipar kilábaljon a 2023-os súlyos madárinfluenza-járványból. Ennek során több mint 1,5 millió tojótyúk veszett oda, ami a bolgár tojás-önellátottság jelentős visszaeséséhez vezetett, a közel 115%-os szintről a 100% alá. Az önellátás csökkenése ugyanakkor megfosztotta Bulgáriát nettó tojásexportőr státuszától.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 13:28