Durván lecsökkenhet a népszerű élelmiszer ára: mégis mi történik itt?

Durván lecsökkenhet a népszerű élelmiszer ára: mégis mi történik itt?

agrarszektor.hu
Csökkenés várható az olivaolaj árának tekintetében év végére, a termelés növekedésének köszönhetően. A European Supermarket Magazine közölte: Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója az Il Sole 24 Ore-nak nyilatkozva 30-40 százalékos árcsökkenést prognosztizált - írja a Portfolio.

Idén a termelés elérheti a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával, ennek köszönhetően 30-40 százalékos árcsökkenés is bekövetkezhet az olívaolajnál. Az előző két év alacsony termelését az idei év egyensúlyozhatja. A fogyasztók összességében arra számítanak, hogy az árak akár 10 euró/liter alá csökkennek. Ez várhatóan növeli a fogyasztást világszerte, különösen azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem alapélelmiszer. A Nemzetközi Olívaolaj-tanács adatai alapján a Monini 2025-re a globális olívaolaj-fogyasztás fellendülését várja, nagyságrendileg 3 millió tonnás mennyiséggel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A száraz időjárás miatt Olaszország termelése a szokásosnál alacsonyabb lesz, de a Monini szerint ez nem befolyásolja az olasz extra szűz olívaolaj árát. Olaszország jelenleg évente átlagosan 300 000 tonna olívaolajat termel, a hazai kereslet pedig 900 000 tonna. Az Olasz Olajipari Szövetség becslése szerint idén a teljes ország termelése 200 000 tonna körül lesz, más mediterrán országokban, különösen Spanyolországban pedig erőteljes fellendülés várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?