Ez fájni fog: elszabadulhat a cukor ára a boltokban, jobb lesz felkészülni

Ez fájni fog: elszabadulhat a cukor ára a boltokban, jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Brazíliában az erdőtüzek, a hőség és az aszály miatt csökken a cukortelmelés, Thaiföldön az áradások okoznak problémát. India pedig exportkorlátozásokat vezetett be a cukorra, illetve az etonolgyártást is fel akarja lendíteni, ezek pedig vihart okozhatnak a nemzetközi piacokon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az brazíliai erdőtüzek és az aszály miatt a globális cukorgyártás kieső készleteinek fedezése Thaiföldre és Indiára hárulna. Mindkét ázsiai ország emlékeztetett azonban, hogy náluk is súlyos kockázatok merültek fel a termeléssel kapcsolatban. Az egész cukorpiac puskaporos hordón ül. A Nymex New York-i árutőzsdén a nyerscukor határidős jegyzése szeptember eleje óta 19 százalékkal, február óta nem látott szintre emelkedett, mivel a legnagyobb termesztő és egyben exportőr Brazíliában egyre nagyobb terméskároktól tartanak az erdőtüzek, a hőség és a szárazság következtében - írja a Világgazdaság.

A szakemberek várakozása szerint a második legnagyobb globális exportőr, Thaiföld termése a következő, tehát a 2024-25-ös szezonban jól alakulhat, ám a szeptemberi áradások újfent figyelmeztettek az időjárási kockázatokra, ezért félő, hogy a betakarítás késhet, ha a heves esőzések folytatódnak. A második legnagyobb termelő országban, Indiában pedig az etanolgyártás felfuttatása érdekében valószínűleg meghosszabbítják a cukorexport korlátozását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cukorpiac puskaporos hordón ül, elég egy szikra, hogy az egész a levegőbe repüljön

- mondta Henrique Akamine, a Tropical Research Services árupiaci elemzőcég cukor- és etanolpiacért felelős vezetője. John Stansfield, a DNEXT Intelligence elemzőcég szakértője szerint a piacnak még van további tere, mivel a nettó vételi pozíciók még mindig messze a történelmi csúcsok alatt vannak. Az összes nyersanyagpiac közül a cukorpiacon várható fundamentálisan az egyik legnagyobb áremelkedés – tette hozzá.

Millió tonnában mérhető a piacról hiányzó mennyiség

Akamine szerint az első negyedévben 2,2 millió tonnás globális deficittel kell számolni, míg Claudiu Covrig független elemző 1,3 millió tonnára teszi a potenciálisan hiányzó mennyiséget. A Nemzetközi Cukorszervezet a múlt hónapban azt prognosztizálta, hogy a cukortermelés 3,6 millió tonnával marad el a fogyasztástól 2024–25-ben, azaz a hiány még nagyobb lehet, mint a most véget érő szezonban. A szűkös kínálat miatt az árak még magasabbra emelkedhetnek, ha további terméskiesések következnek be. Egyelőre Thaiföld 2024–25-ös cukorkibocsátása 10,6 millió tonnára várható az egy évvel korábbi 8,8 millió tonnáról, a Bloomberg által összeállított nyolc elemzői és kereskedői becslés átlaga szerint. A piac szoros figyelemmel kíséri az időjárást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha az eső novemberig kitart, az az új betakarításból származó termés feldolgozását januárig - a szokásosnál körülbelül egy hónappal későbbi időpontig - késleltetheti

- mondta Virit Viseshsindh, a Nád- és Cukortanács főtitkára kedden.

India inkább befelé fordul

Indiában az etanolgyártás nyersanyagigénye miatt a feldolgozott cukortermelés az előző szezonhoz mérten 2 millió tonnával, mintegy 30 millió tonnára esik vissza – írja a Bloomberg a megkérdezett 11 kereskedő és elemző átlagos konszenzusa alapján. A kormány tavaly meghosszabbította az exportkorlátozást, így ebből a külföldi piacok nem biztos, hogy bármit is láthatnak majd. Augusztusban ugyanakkor feloldotta a cukornádmalmokra és nádléből etanolt előállító lepárlóüzemekre vonatkozó korlátozásokat, hogy növeljék a növényi alapú üzemanyag arányát a benzinkeverékekben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel együtt Indiának elméletileg elegendő cukra maradna ahhoz, hogy 2024–25-ben 1,8 millió tonna kivitelét engedélyezze, ha enyhíti az exportkorlátozásokat, mivel bőséges a hazai kínálat

- mondta Rahil Shaikh, a mumbai Meir Commodities India kereskedelmi cég igazgatója. A Bloomberg felmérésének számos válaszadója azonban nem hiszi, hogy a kormány engedélyezi az exportot. A DNEXT Intelligence munkatársa, Stansfield szintén nem számít nagy könnyítésekre Indiától. Hozzátette:

Egyre világosabbá válik, hogy India mindenáron az etanolszektort kívánja helyzetbe hozni, és a világpiac nem számíthat India segítségére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?