Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A FEPEX jelentése szerint az idei év első hét hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest a spanyol zöldség- és gyümölcsimport elsősorban a zöldségféléknél mutatott növekedést, (mennyiségben +8%-kal, értékben pedig +15%-kal bővült) - írja a FruitVeB. A spanyol gyümölcs- és zöldségimport a 2024 január-július közötti időszakban 2909 millió eurót tett ki, ami 10%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest, miközben a mennyiség csak kis mértékben, 0,4%-kal emelkedett (összesen 2,4 millió tonnát tett ki), ami egyben azt jelenti, hogy az import gyümölcsök és zöldségek átlagára 9%-kal nőtt.
A zöldségféléknél a behozatal növekedésének motorja a burgonya volt, amelynek importja mennyiségben +8,5%-kal, értékben pedig +17%-kal bővült (összesen 723 ezer tonnára és 344 millió euróra). Szintén figyelemre méltó volt a paradicsomimport növekedése, 81,9 ezer tonnára (+6%).
A gyümölcsök tekintetében a spanyol import volumenben 6%-kal csökkent, 1,3 millió tonnára esett vissza, de értékben +7%-kal, 1973 millió euróra nőtt. Az év első hét hónapjában a spanyolok elsősorban banánt, avokádót, narancsot és almát importáltak, de míg a banán, a narancs és az alma behozatala csökkent, addig az avokádó behozatala erőteljesen nőtt, nem is annyira volumenben (146,8 ezer tonna, +4%), mint inkább értékben (345 millió euró, +13%).