Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van a boltokban

Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van a boltokban

agrarszektor.hu
Romlik a zöldség-gyümölcs ágazat külkereskedelmi mérlege Spanyolországban. Az előző év első 11 hónapjában 10,5%-kal kevesebb zöldség-gyümölcsöt exportáltak, viszont 7%-kal többet importáltak, mint egy évvel korábban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Spanyolország 2022. januárjától novemberéig a FEPEX adatai szerint 10,7 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget exportált. Ez mintegy 10,5%-os csökkenést jelent az előző, 2021-es év azonos időszakához képest, miközben a behozatal 7%-kal, 3,4 millió tonnára nőtt. A spanyol ipari és kereskedelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint a kivitel értéke mindössze 1%-kal nőtt, míg a behozatal 15%-kal emelkedett - írta meg a FruitVeB.

A spanyol zöldség- és gyümölcsexport volumenének novemberig tartó erőteljes csökkenése mind a zöldségféléknél (4,7 millió tonna, -7%), mind a gyümölcsöknél (6 millió tonna, -13%) megfigyelhető. Az exportált zöldségek értéke 8%-kal (6,209 milliárd euróra) nőtt, míg a gyümölcsöké 3,5%-kal (8,007 milliárd euróra) csökkent. Ebben az időszakban a zöldség- és gyümölcsimport mind mennyiségben, mind értékben jelentősen nőtt. A zöldségbehozatal 1,6 millió tonnát (+14%) tett ki 1,037 milliárd euró (+32%) értékben, a gyümölcsbehozatal pedig 1,8 millió tonna (+1%) volt 2,375 milliárd euró (+9%) értékben.

A FEPEX szerint az exportvolumen novemberig tartó csökkenése főként az év második felében következett be, és nagyrészt a kedvezőtlen időjárási körülményeknek és a spanyolországi termelés visszaesésének volt köszönhető. De az európai piacokon bekövetkezett versenyképesség-vesztés is szerepet játszott, amit az is bizonyít, hogy a kivitel értéke mindössze 1%-kal nőtt, és ezt a költséginfláció nem tudta ellensúlyozni. A Spanyolországba irányuló import erőteljes növekedése, amely mennyiségben 7%-kal, értékben pedig 15%-kal nőtt, szintén a spanyol termelés versenyképességének fokozatos gyengülését bizonyítja a harmadik országok ágazataival szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02