Tarol a franciáknál ez a zöldség: megőrülnek érte az országban

Tarol a franciáknál ez a zöldség: megőrülnek érte az országban

agrarszektor.hu
Egy piackutató cég összesítette a gallok nyári zöldség- és gyümölcsfogyasztási adatait. 2024 nyarán a franciák dinnyefélékből 76,5 ezer tonnát vásároltak, ami 1,7%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, míg a banán 63,7 ezer tonnás eladása 10%-os növekedést mutatott. Zöldségek terén a paradicsom maradt a legnépszerűbb 113,8 ezer tonnával (+3,4%), ezt követi a burgonya (80 ezer tonna, -0,7%) és az uborka (40,3 ezer tonna, +7,8%).

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Kantar piackutató elemzése szerint 2024 nyarán a franciák a gyümölcsök közül a dinnyefélékból fogyasztottak a legtöbbet: 76,5 ezer tonnát vásároltak a kiskereskedelmi láncokba – de ez a tavalyi évhez képest 1,7%-os csökkenést jelent. A második helyen a banán áll 63,7 ezer tonnával, viszont itt 10%-kal bővült az értékesített volumen az előző évhez képest. A harmadik helyet a nektarin szerezte meg 43,7 ezer tonnás eladott mennyiséggel, 2,3%-os éves növekedéssel - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami a zöldségeket illeti, a nyári hónapokban továbbra is paradicsomból fogyasztották a legtöbbet (113,8 ezer tonna, +3,4%), mivel ez a zöldségféle a saláták elengedhetetlen tartozéka, és egy felmérés szerint a háztartások 90%-a vásárolja Franciaországban. A második helyen a burgonya áll (80 ezer tonna, -0,7%), a dobogó legalsó fokát pedig az uborka (40,3 ezer tonna, +7,8%). Kiemelendő még a negyedik helyezett cukkini 35,9 ezer tonnás fogyasztása (+8,8% a tavalyi adatokhoz képest).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?