Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Villány és környéke remek hely egy hosszúhétvégés, vagy akár egy egész hetes kiránduláshoz is, tele izgalmas látnivalókkal, kisebb és nagyobb borászatokkal.
A történelem és a várak kedvelői számára Siklós kihagyhatatlan látnivaló. A középkori vár nemcsak a történelem szerelmeseinek érdekes, hanem gyönyörű panorámát is nyújt a környező vidékre. A várban állandó kiállítások és különféle rendezvények várják a látogatókat, 9.30-tól 17 óráig. Érdekesség, hogy a vár egy legendás történelmi filmsorozat, a Tenkes kapitánya forgatási helyszínéül is szolgált. Ha pedig a természet szerelmese vagy, a Tenkes-hegy ideális túrahelyszín lehet. A hegyen több túraútvonalat is találhatsz, amelyek különböző nehézségi fokozatúak.
A Harkányi Gyógyfürdő világhírű gyógyvize miatt látogatott célpont. A gyógyvíz kénes, és kiváló hatású reumatikus, mozgásszervi problémákra. A fürdő kellemes kikapcsolódást nyújt, akár pihenni, akár gyógyulni szeretnénk. A 2003-ban felújított gyógyfürdőben egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence összesen 2 ezer m2 vízfelszínnel, 34-38 C° víz hőfokkal biztosítja vendégeinknek a gyógyulást, pihenést. Strand és gyógymedencéik mellett a pihenni vágyókat egész évben havonta megújuló wellness és spa szolgálatásokkal, a rehabilitációra érkezőket pedig a termálvíz jótékony hatására épülő gyógykezelésekkel is várják.
A kirándulók kedvence a Szársomlyó lábánál található Szoborpark, ami egy különleges szabadtéri kiállítás, ahol a szobrok és a természet szimbiózisban léteznek. A parkban sétálva modern szobrokat csodálhatsz meg, miközben a hegy impozáns látványát élvezheted. Érdemes felkeresni a Máriagyűdi Bazilikát, ami egy különleges hangulatú, békés, spirituális hely, ahol sokan találnak lelki feltöltődést. A kegyhely már a középkor óta ismert zarándokhely, és festői környezetben található. A borvidék része Palkonya (címlapképünkön), ami egy apró, bájos falucska: a település 53 présházból álló pincefaluja műemlékvédelem alatt áll. Ha egy csendes, festői falusi élményre vágysz, Palkonya kiváló hely egy sétára.
A borvidék az elmúlt években komoly fejlődésen ment át a gasztronómia szempontjából. Kisharsányban található a vidéki Magyarország egyik legszínvonalasabb fine dining étterme, a Góré: itt szezonális menüsorokkal, különleges, helyi alapanyagokkal és skandináv típusú csúcskonyhával várják a vendégeket. Sokan ismerik Palkonyán a Palkonyha nevű éttermet is, ami kulináris műhelyként, vidéki lakásétteremként határozza meg magát, és családias vendéglátással várja a látogatókat. Villányban, a Sauska borház éttermében (Sauska 48) a neves séf, Bicsár Attila konyhájával találkozhatnak az ínyencek: az ételek természetesen saját borpárosítással (köztük a Tokaji borvidékről származó tételekkel is) érkeznek.
És ha már a boroknál tartunk
Egyetlen villányi utazás sem elképzelhető a borok nélkül. Magyarország egyik legdélebbi borvidékének története a Római Birodalom idejére nyúlik vissza, de természetesen a középkorban sem állt meg itt a szőlőtermelés és borkészítés, ugyanakkor a 18. század végén német telepesek érkezésével alakultak ki a ma is álló pincesorok számos borvidéki településen, például Villányban, Villánykövesden vagy Palkonyán.
Számos borászat is várja a látogatókat, ahol kiváló vörösborokat kóstolhatsz, például a híres villányi cabernet sauvignont, pino noir-t vagy portugiesert.
Ez utóbbi megkóstolható Gere Attila Pincészetében is. A rendszerváltás után indult családi vállalkozás napjainkban 75 hektár organikusan művelt szőlőterületen gazdálkodik és a prémium borok mellett kékszőlőmag olajat, mikro őrleményt és csokoládét gyártanak, valamint innen származnak a Gere Andrea kozmetikumok természetes alapanyai is.
A pincészethez tartozik a négy csillagos Crocus Gere Resort & Spa és a Mandula fine dining étterem is, ahol a látogatóknak különleges gasztronómiai élményben lehet részük. Az étterem a megszokott mintából kilépve nem a fogásokhoz párosít borokat, hanem a borokhoz igazítja az étlapot. A konyha egyaránt táplálkozik a magyar – és a nemzetközi gasztronómia hagyományaiból, de hangsúlyt fektet a helyi alapanyagok felhasználására is.
A 2013-ban alapított, hét hektáron gazdálkodó Streit-Zagonyi Borászat elsődleges célja a tiszta fajtajelleg megmutatása, így nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kellő időben, megfelelő érlelési idő után mutassák meg a boraikat a fogyasztóknak.
A borászat nevét az alapító Streit Gyögy őséről, Zágonyi Károlyról kapta, aki az észak-amerikai polgárháborúban kulcsszerepet játszott a missouri Springfield erőd felszabadításában. Boraikat is a dicső történet ihlette, könnyedek, frissek és tele vannak lendülettel.
A régió novemberi boros programjaiért érdemes böngészni a libabor.hu oldalt, hiszen a Márton-napi borheteken november 1-17 között számos borászat kedvezményekkel és különleges ajánlatokkal várja a fogyasztókat.