2024. október 24. csütörtök Salamon
A mesterséges intelligencia oldhatja meg a világ egyik súlyos gondját

A mesterséges intelligencia oldhatja meg a világ egyik súlyos gondját

agrarszektor.hu
Az élelmiszer- és italgyártó vállalatok egyre nagyobb nyomás alatt állnak a fenntarthatóság terén, mind a jogalkotás, mind a közvélemény részéről. Az erdőirtás jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és a mezőgazdaság felelős az erdőirtás nagy részéért. Az Európai Unió új rendelete és a vállalatok által alkalmazott új technológiai megoldások együttesen próbálják kezelni ezt a problémát - írja a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Unió erdőirtásról szóló rendelete (EUDR) 2024 végétől lép életbe, és jelentős változásokat hoz az európai piacra. A rendelet értelmében csak olyan termékek értékesíthetők vagy exportálhatók Európában, amelyek bizonyíthatóan nem okoztak erdőirtást 2020 óta. Azok a vállalatok, melyek nem felelnek meg, súlyos szankciókkal, akár az uniós piacról való kitiltással és jelentős bírságokkal is szembesülhetnek. A cégek új eszközöket és technológiákat alkalmaznak, hogy megfeleljenek az előírásoknak, ezek közé tartozik a gazdaságok földrajzi helyhatározási adatainak gyűjtése, az erdőirtás kockázatának értékelése az ellátási láncokban, valamint a kockázatok csökkentésére irányuló lépések megtétele. Sokan műholdas adatokat és mesterséges intelligenciát használnak a folyamat támogatására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyik ilyen új platform a TRACT, amely a fenntarthatósági mérésre összpontosít. A platform képes hitelesíteni a földrajzi helymeghatározási adatokat, elemezni a gazdaságokat az erdőirtás szempontjából, és mérőszámokat szolgáltatni a vállalatok intézkedéseiről. Allison Kopf, a TRACT vezérigazgatója szerint a vállalatoknak másképp kell gondolkodniuk a technológiai infrastruktúráról és az adatgyűjtésről. A Rainforest Alliance is adaptálja eszközeit az EUDR-nek való megfelelés támogatására. A szervezet tanúsítási programját az új előírásokhoz igazítja, beleértve az AI távérzékelési adatok használatát az erdőirtási kockázatok feltérképezéséhez.

A befektetők támogatására is születtek új eszközök. A Forest IQ egy nyílt platform, amely adatokat szolgáltat arról, hogy a nagyvállalatok milyen "kapcsolatban" vannak erdőirtással. Bár ezek az eszközök segíthetnek a vállalatoknak az EUDR-nek való megfelelésben, még korai lenne megmondani, hogy valóban csökkentik-e az erdőirtást a gyakorlatban. Matt Wood, a Cargill vezető igazgatója figyelmeztetett:

Rengeteg olyan cégreklámot és megoldást láthatunk, amelyek a csodafegyverként mutatják be magukat, de cselekvés nélkül a világ összes technológiája és átláthatósága nem fog oda juttatni minket, ahová ténylegesen el kellene jutnunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?