Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
A kutatás jelentős eredménye a funkcionális gombaporok előállítása volt. A nyers gombaalapanyagokat kíméletes főzési eljárásnak vetették alá, amely alacsony hőmérsékleten (90 °C-on), kontrollált páratartalom mellett, zárt térben, hosszú ideig (4 órán át) zajlott. Az eljárás során Maillard-reakció ment végbe. A kezelés végén az aromákban és bioaktív vegyületekben gazdag, koncentrált gombalé szétválasztásra került a gombatesttől. Az így keletkezett értékes alapanyagok (gombalé és a gombatest) fagyasztva szárítással kerültek tartósításra, biztosítva a bioaktív összetevők megőrzését és a mikrobiológiai stabilitást. A kíméletes hőkezelés, a különböző frakciók szétválasztása, majd a szárítási folyamat végén, pedig elkészült 2 új élelmiszeripari alapanyag: a gombalé és gombatestpor - írja a Debreceni Egyetem közleményében.
A négyéves projekt másik konkrét eredménye maga ez az innovatív gyártástechnológia eljárás, mely ipari méretekben is alkalmazható. Az eljárás lényege és újdonsága hogy oldószerek hozzáadása nélkül a kíméletes módon előkészített gombából kimagasló fehérje-, rost-, antioxidáns- és poliszacharid-tartalmú, valamint kulináris értékű gomba-alapanyagokat sikerült előállítani. A Maillard-reakció során keletkezett aromás vegyületek, pedig jelentősen hozzájárulnak a késztermékek kellemes érzékszervi tulajdonságainak és táplálkozási értékének növeléséhez.
A konzorcium által kidolgozott innovatív, kíméletes gyártástechnológiai eljárással előállított új termékek (gombalé és gombatestpor) az élő szervezetre tett jótékony hatását, és késztermékként takarmánykiegészítőként történő alkalmazhatóságát etikai engedéllyel rendelkező állatkísérletekkel is igazolták. A projekt keretében végzett kutatások hazai konferenciákon és nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációkban kerültek bemutatásra. A gombalé frakcióból fejlesztett eredménytermék új távolatokat nyit a gombákban hőközlés hatására keletkező bioaktív vegyületeknek és a szén nanorészecskéknek mélyebb megértésére, ipari szintű hasznosítására.