Legyen Ön is EARLY BIRD - Agrárium 2025 konferencia
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa stratégiai együttműködési megállapodást kötött tavaly, amely meghatározta a közös feladatokat és célokat a jövőre nézve. Ez az együttműködés hivatalosan is megerősítette a korábbi szoros kapcsolatot, amely az Országos Borverseny szervezésében is megmutatkozott – mondta nyitóbeszédében Gyuricza Csaba a MATE rektora.
A megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme a tudásátadás és a szakmai kommunikáció erősítése. Ennek részeként a Hegyközösségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. gondozásában megjelenő borászati füzetekben vállalt szerepünk is megerősödött.
Mi ezt kiemelten fontosnak tartjuk, és a Szőlészeti és Borászati Intézet mindig élen járt az új eredmények magyar nyelvű bemutatásában
– hangsúlyozta az egyetem képviselője. A borászati füzetek 1869 óta jelennek meg, és kulcsszerepet játszanak a szakmai ismeretek hiteles közvetítésében. Gyuricza Csaba elmondta, hogy az egyetem célja, hogy a szőlészeti és borászati kutatások eredményeit még hatékonyabban tudja közvetíteni a szakmai közösség számára. A rendezvény a rektor bejelentette, hogy a MATE pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzést indít szeptembertől. A döntés hátterében az áll, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a pezsgőüzemek száma, és szükség van szakmailag megalapozott képzésre. A pezsgőkészítés mellett az egyetem továbbra is kiemelt figyelmet fordít a borászati kutatásra, a piac elvárásainak megfelelő innovációra és a szakmai közösség támogatására.
Feldman Zsolt az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitóbeszédében elmondta, hogy a jelenlegi esemény egyik célja, hogy gyakorlati megoldásokat mutasson be a hazai szőlő- és borágazat számára. A rendezvényen az egyetem a jövő útjait keresve arra fókuszál, hogyan lehet alkalmazkodni a változó piaci környezethez.
Reagálnunk kell arra, ami a piacon történik
– hangsúlyozta, utalva arra, hogy az Európai Unióban az elmúlt tíz évben negyedével csökkent a borfogyasztás. A kérdés tehát az, hogyan lehet a borászati termékeket a fogyasztói igényekhez igazítani, miközben megőrizzük a hagyományokat.
A mai fiatal generációk fogyasztási szokásainak elemzése elengedhetetlen a borágazat jövője szempontjából
– ismertette. Elmondta, hogy a különböző generációkat más-más fogyasztási szokás jellemzi, és az üzleti és egyetemi stratégiáknak is ehhez kell igazodniuk. A piaci sikerhez tehát innovációra, korszerű termékfejlesztésre és a fogyasztói preferenciák folyamatos figyelemmel kísérésére van szükség. A magyar borászatoknak a jövő kihívásaira felkészülve innovatív megoldásokra kell törekedniük, amit a kormány is támogat.
Idén tavasszal tervezzük az innovációs beruházási támogatási konstrukciónkat megjelentetni
– mondta, hozzátéve, hogy ezzel ösztönöznék az alkohol csökkentett, alkoholmentes vagy környezetbarát csomagolású borok fejlesztését. Az egyetem szerepe kulcsfontosságú ebben a folyamatban, hiszen szakmai tapasztalatokat oszt meg a borászokkal, segítve őket a változó piaci környezethez való alkalmazkodásban. A cél egy olyan borászat kialakítása, amely tiszteletben tartja a hagyományokat, de egyúttal nyitott az innovációra és a fogyasztói igényekre is.
A Hegyközösségek Nemzeti Tanácsa képviseletében Szmilkó Gabriella szakmaközi igazgató osztotta meg gondolatit. Elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy támogassák a fiatal generációkat és az innovációs folyamatokat, különösen a mezőgazdaság és borászat területén. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve céljuk, hogy olyan szakmai programokat alakítsanak ki, amelyek segítik a hallgatókat a modern technológiák megismerésében.
A fiatal fogyasztók igényei folyamatosan változnak, ezért kulcsfontosságú, hogy a termékfejlesztés igazodjon ezekhez a trendekhez
– emelte ki.
A borágazatban különösen fontos a hosszú távú tervezés, hiszen a fogyasztók egyre inkább keresik az egyedi, fenntartható és egészségtudatos termékeket. A csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentes borok, a vegán és természetes alapanyagokat felhasználó eljárások mind egyre nagyobb szerepet kapnak a piacon. A HNT szakmai szervezetek célja, hogy támogassák azokat a borászatokat, amelyek ezekre az új irányokra építenek. Az innováció nem csupán a termékek minőségét javítja, hanem elősegíti azt is, hogy a magyar borászat megőrizze versenyképességét a nemzetközi piacon – ismertette.
Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Magyar Mezőgazdaság Kft. által kiadott Borászati Füzetek nemcsak történelmi jelentőséggel bírnak hanem a szakmai tudás megőrzésének és továbbadásának egyik alapköve is. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával jelenhet meg évről évre, és a szakmai közösség számára elengedhetetlen információkat közvetít. Ebben a lapban olyan kutatási anyagok is helyet kapnak, amelyek publikációs értékkel bírnak, így a tudományos világ számára is fontos forrást jelentenek. Emellett a kiadványban kiemelten foglalkoznak a generációváltás kérdésével is, hiszen a borászat jövője azon is múlik, hogy a fiatalok hogyan veszik át és formálják tovább az elődök munkáját, miközben tiszteletben tartják a hagyományokat. A lap évente hatszor jelenik meg.
Nyitrainé Dr. Sárdi Diána MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója ismertette, hogy a jelenleg bemutatott borok a fenntarthatóság, az egészségtudatosság és az új technológiai lehetőségek iránti igényt tükrözik. Az intézet kutatói és oktatói aktívan részt vesznek ezeknek a boroknak a fejlesztésében. Ezek között szerepel a vegán bor, amelyet állati eredetű kezelőszerek mellőzésével állítanak elő, így a szigorú vegetáriánus étrendet követők is fogyaszthatják. A narancsbor készítése során fehér szőlőt dolgoznak fel kék szőlő feldolgozási technológiájával, amely során héjon erjesztik, ezzel egyedi ízvilágot biztosítva. Az alkohol csökkentett bor előállítása során két százalékponttal csökkentették az alkoholtartalmat, ami a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb magas cukortartalmú szőlőknél különösen fontos lehet. Az alkoholmentesített bor esetében pedig azt is vizsgálják, hogy az alkohol kivonása milyen hatással van az aromakomponensekre és az élettani hatású vegyületekre. Emellett bemutatásra kerül a meggypezsgő is, amely csökkentett alkoholtartalmával egyedülálló kuriózum a piacon.