Gyakran veszel banánt? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

Gyakran veszel banánt? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

Nagy Z. Róbert
A banán, nem a banánfán érik, ez a növény ugyanis inkább egy nagyra nőtt fűféle, mintsem fa, és a gyümölcse sem a növényen, hanem a gyümölcsérlelő kamrákban érik meg. Körülbelül 35-40 éve még nagy kuriózum volt hazánkban a banán. Majd a téli időszakok rendszeresen kapható gyümölcsévé vált. Napjainkban már egész évben kaphatunk az üzletekben banánt, sőt megjelent a sütőbanán és a banánliszt is.

Érdekességek a majmok kedvencéről

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növények nemzetsége a banánfélék (Musaceae) családján belül. A világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye, de a „banánfa” megnevezés az előbbiek miatt nem helyes. Bár a banán növény magas és fatermetűnek tűnik, valójában egy nagyra nőtt fűféle. A banán termesztése több ezer évre nyúlik vissza, és valószínűleg Délkelet-Ázsiában kezdődött. A genetikai kutatások szerint a banán két vad faj, a Musa acuminata és a Musa balbisiana keresztezéséből származik. A termesztett banánok többsége mag nélküli, és vegetatív úton, sarjakkal szaporítják. A termesztett banánok triploid genetikájúak, ami azt jelenti, hogy három kromoszómakészlettel rendelkeznek (mi emberek és a legtöbb állat és növény is kettővel, egyiket az anyai másikat az apai ágról örököljük). Ez a poliploidia okozza a mag nélküli termést.

A vad banánfajoknak magjai vannak, de a termesztés során a mag nélküli változatokat részesítették előnyben. Ez egyébként egyre inkább elvárás és trend a kertészeti termesztésben, a növénynemesítésben a fogyasztói igényeknek történő megfelelés miatt. Gondoljunk csak arra, hogy egyre terjednek a magnélküli szőlők, a magszegény görögdinnyék, sokan nem örülnének annak sem, ha a banán magjait kellene köpködni elfogyasztása közben. A banán főbb változatai közül a közismert étkezési banánt mindenki ismeri (Musa x paradisiaca), ez a legelterjedtebb fajta, amelyet többnyire nyersen fogyasztunk.

A főzőbanán (plantain) keményítőtartalma magasabb, ezért sütve, főzve fogyasztják. De több ritkább felhasználási lehetőség kezd hazánkban is egyre népszerűbbé válni. A banán lisztje szárított és őrölt banánból készül, gluténmentes alternatívája a hagyományos liszteknek. A banán leveleit és rostjait használják szövetek, kötelek és más termékek készítésére, de a banánlevélbe „csomagolt” ételek főzése is egy érdekes megoldás, ahol az ízeket benntartja a levél, a benne főtt étel puha lesz és zamatos, ezért is népszerű egyes országokban.

A banánérlelő kamra

Hol érik be a banán, amit az üzletekben veszünk? Hát itt Magyarországon, egy gázkamrában. Nem túl romantikus, de ez van. Hiszen éretten lehetetlen lenne nagy távolságokból ideszállítani. A banán termését általában zölden takarítják be, hogy elkerüljék a szállítás közbeni sérüléseket, ekkor a nyomódásra is jóval kevésbé érzékeny még a gyümölcs, hiszen amíg zöld, kemény. Az érlelés pedig mesterségesen történik egy érlelőkamrában etilén gáz segítségével, amely beindítja az érési folyamatot. Ez lehetővé teszi a banánok ellenőrzött érését és a piacra jutást a megfelelő időben.

A kamrákban a hőmérséklet, a páratartalom és az érlelő gáz beengedésekor annak koncentrációja is számítógéppel vezérelhető, ennek köszönhetően nincs az, mint a régebbi technológiáknál, hogy a dobozon belül többféle érettségi stádiumú banán legyen. A gyümölcsöket zölden szedik le, többnyire Ecuador-ból és Costa-Rica-ból érkeznek hazánkba a szállítmányok. Ez három hetes hajóutat jelent, Hamburgból pedig az átrakodás után már kamionokkal folytatják az utat. Vigyázni kell, mert alacsony hőmérsékleten megszürkül a banán héja, és ha optikailag nem szép a termék, akkor a vevők nem veszik meg. A megérkező banános ládákon lévő lyukakon át megnyitják a zacskókat, majd raklapokon bekerülnek az érlelő kamrába. Itt körben légzsákszerű függönyök vannak, melyeknek köszönhetően az etiléngáz jobban koncentrálódik és a dobozokban a légmozgás iránya és mértéke szabályozható.

Az érlelőben a megérkező szállítmány körül a berakodás után az addigi 14 fokról 19 fokra emelik a hőmérsékletet 12 óra alatt. Ezután 24 órán keresztül van gáz alatt a banán, ilyenkor csak belső légkeringetés van, majd kamrai levegőcsere következik és 6 nap alatt érik be a gyümölcs. Többféle érlelési fokozat van, hiszen más érettségűt keresnek a vevők télen és nyáron. Az innen kikerülő banán a boltban 3-4 napig árulható első osztályúként, azután egyre sárgább lesz, majd pöttyösödni kezd. A minősége még akkor sem rossz, csak puhább, és kevésbé látványos az így túlérett gyümölcs. Etilén nélkül, magától is beérne a banán, csak kérdés mennyi idő alatt. Úgy nem lenne tervezhető az eladható mennyiség, és egy kartonon belül nem lenne egységes az áru, ha nem szabályozottan történik az érlelés. Az etilén egy természetes növényi anyag, házilag is szabályozhatunk vele érést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?