Ez egy új környezet, amihez hozzá kell szoknunk - nem hiszem, hogy ez átmeneti állapot
- nyilatkozta Huard a Reutersnek vasárnap, utalva a változó szabályokra és a kiéleződő kereskedelmi feszültségekre. Megjegyezte, hogy az iparágnak át kell gondolnia a működési piacokkal kapcsolatos stratégiáját.
A francia tejipar termelésének közel felét exportálja, többek között az Egyesült Államokba, amely főként olyan sajtokat importál, mint a brie, de friss termékeket, például joghurtot és vajat is. Az ágazat évente több tízmillió eurós forgalmat veszíthet el - mondta Huard, megjegyezve, hogy a szektor évente 350 millió euró (409 millió dollár) értékben értékesít tejtermékeket az USA-ban. A francia élelmiszerexportőrök attól tartanak, hogy a további importadók miatt termékeik ára meghaladhatja az inflációval küzdő amerikai vásárlók lehetőségeit.
Az olyan termékeket, mint például a bor, élvezetből fogyasztják - ha kevesebb pénzt tudsz költeni, lehet, hogy lemondasz a vásárlásról
- mondta Yannick Fialip, a francia élelmiszerexportot támogató CNPA szövetség vezetője.
Kevésbé leszünk versenyképesek
- tette hozzá Fialip, megjegyezve, hogy a gyengébb dollár már így is nyomást gyakorolt az USA-ba irányuló exportra.
Az Európai Unió vasárnap közölte, hogy tárgyalásos megoldást részesít előnyben az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a blokk augusztus elejéig meghosszabbítja az amerikai vámokra vonatkozó ellenintézkedések felfüggesztését.












