Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: te ismered ezt a trükköt?

Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: te ismered ezt a trükköt?

agrarszektor.hu
A biostimuláns termékek - köztük a mikrobiológiai oltóanyagok - iránti érdeklődés és kereslet évről-évre folyamatosan növekszik hazai és globális vonatkozásban is. Az elmúlt évtizedek eredményei, a kutatás -fejlesztés, a kijuttatás új módszereinek segítségével mind nagyobb területen használják az üzemi technológia részeként ezeket a készítményeket. Mivel a 2023-ban induló új agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai között a mikrobiológiai készítmények alkalmazása is lehetőségként szerepel (2 ponttal mind a szántóföldi, mind az ültetvény hasznosítási módoknál), e termékek a jövőben is fokozott figyelemre tarthatnak igényt. De miben lehetnek segítségünkre ezek a technológiák és anyagok?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mikrobiológiai készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, amelyek - kissé leegyszerűsítve - természetes forrásból (talaj, szerves anyag, légkör) képesek ellátni a növényeket a szükséges tápanyagokkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Különböző mechanizmusok segítségével a tápanyagfelvétel javításán át elősegítik a növények növekedését. Használatukkal egészséges növények termeszthetők, miközben fenntartható módon gazdálkodva a talaj termékenysége is javítható, csökkentve a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek mennyiségét.

Az egyes talajmikrobák talajoltó készítményekben történő felhasználása több mint 100 éves múltra tekint vissza. Az ún. első generációs oltóanyagok a pillangós virágú növényekkel szimbiózisban élő Rhizobium fajok légköri N2 kötésének képességét használták ki (mértéke elérheti a 250 kg-ot hektáronként, sőt labor körülmények között akár a 400 kg-ot is!). A hüvelyes növények talajoltása a mikrobiológiai oltóanyagok sikertörténetének tekinthető. A nitrogénkötő baktériumok másik csoportjába azok az un. asszociatív nitrogénkötő fajok tartoznak, melyek szabadon élnek, vagy közvetlenül a növény gyökerein, nem képeznek gümőket, de lazább-szorosabb kapcsolatot tartanak fenn a növényekkel. A manapság kapható mikrobiológiai termékek szinte mindegyike tartalmaz ezekből a törzsekből egyet-kettőt. Az általuk megkötött nitrogén mennyisége 15-60 kg-ra tehető hektáronként, a növény nitrogénigényének közel negyedét biztosítják nitrogénkötésükkel. Ide tartoznak például az Azotobacter, Azospirillum fajok.

Az elmúlt évek műtrágyaár-robbanása okán világosan látszik, hogy felértékelődik minden anyag, készítmény vagy technológiai, amellyel a gazdálkodók képesek tápanyagokat juttatni, feltárni, mobilizálni a talajban, a növények szükségletének kielégítésére. A gyártók is felismerték ezt, a fejlesztési irányok is e területre fókuszálnak jelenleg is. A nitrogén mellett leginkább a foszfor az a tápelem, amely biológiai feltárása e készítmények másik fontos feladata. A szervetlen foszfor oldását ugyanis e termékek baktérium és/vagy gombatörzsei által kiválasztott kis tömegű szerves savak fém ionokkal alkotott fém komplexei teszik lehetővé. E mikroorganizmusok így részt vesznek a szervetlen foszfátok oldatba vitelében. A tápanyagpótlás nem az egyetlen terület, melyben óriási segítségünkre vannak-lesznek ezek a speciális baktérium és gomba törzsek.

Európa átlaghőmérsékletének növekedése az elmúlt 10 évben csaknem kétszerese volt a globális átlagnövekedésnek. Ami ugyancsak rossz hír, Európán belül pedig a Kárpát-medence felmelegedése prognosztizálható legnagyobb mértékben. A csapadékhiány, a hőstressz, valamint az extrém mértékű UV sugárzás nagyon sok termesztett növénykultúra esetén soha nem látott kihívás elé fogja állítani a gazdálkodókat. E stressz faktorok hatásának mérséklésére szintén segítségünkre lehetnek e mikrobiológiai készítmények baktériumtörzsei, hiszen többféle módon képesek a növények vízháztartásának, valamint a káros szabad gyökök semlegesítésének támogatására.

Az aszály elleni harcban mikroszkopikus méretű szövetségeseink nem csak közvetlenül a növénykultúra fiziológiai támogatásával vannak segítségünkre. A talajszerkezetet kialakító aggregátum-részecskék között és azok belsejében is őket találjuk. Ezeknek az aggregátumoknak a porozitását és összekapcsolódását anyagcseretermékeikkel a baktériumok és gombák is erősen támogatják. Az aggregátumuk pedig végső soron a szerves anyag megkötésével, az eróziós folyamatok csökkentésével, a vízáramlás biztosításával tartják fenn talajaink termékenységét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02