Olyan jelenség jöhet, ami miatt akár a felére eshet a fák termése

Olyan jelenség jöhet, ami miatt akár a felére eshet a fák termése

Farkas Alexandra
Az erdőtüzek füstje a légkör magasabb rétegeiben szétterjedve tartósan, akár hónapokon át leárnyékolhatja a napfényt, melynek következtében drasztikusan lecsökkenhet a fák energiatartaléka. Mindez akár felére is visszavetheti termésüket, sőt a következő szezon virágzására és termésére is kihathat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A University of California kutatói 2018 és 2022 között 467 helyszínen tanulmányozták a mandula-, pisztácia- és diófákat azzal a céllal, hogy megértsék, hogyan raktározzák a fák a szénhidrátokat a hőség és az aszály elleni védekezéshez. A vizsgálat félidejében, 2020-ban azonban 4,2 millió hektárt perzseltek fel az erdőtüzek Kaliforniában, így váratlan lehetőségként utánajárhattak annak is, hogy az égboltot elborító füst és hamu hogyan befolyásolja a szénhidrátok szintjét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismeretes, ezeket a szénhidrátokat a növények egyszerű, szervetlen anyagból, fényenergia hasznosításával állítják elő a fotoszintézis során. A létrejött szénhidrátok egy részét légzésükhöz, életfolyamataikhoz és növekedésükhöz hasznosítják, másik részét viszont keményítő formájában tárolják, hogy a későbbi stresszhatások idején vagy a fotoszintézis éjszakai szünetében fel tudják használni. Ez a folyamat változott meg drasztikusan, amikor az erdőtüzekből származó füst hónapokra beborította a kaliforniai égboltot. Az apró részecskék ugyanis visszaverték, blokkolták a napfényt, csökkentve ezzel a felszínre jutó besugárzás mértékét és ezáltal a fotoszintézist is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sok kutatás a füst emberi szervezetre gyakorolt hatásaira összpontosít, a lehetséges növényegészségügyi hatásokkal viszont kevesen foglalkoznak. A kutatásunk azonban arra utal, hogy a fák ugyanolyan sebezhetőek, mint az emberek. Számítottunk rá, hogy lesz némi következménye a sűrű füsttel teli hónapoknak, azt azonban nem vártuk, hogy ilyen tartós hatást és ilyen jelentős terméscsökkenést tapasztalunk

mutatott rá Jessica Orozco, a University of California kutatója, a Nature Plants szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Hasonlóan 11,9-14,9 százalékos terméscsökkenést tapasztaltak egyébként egyes indiai rizsfajták esetében is, ahol viszont nem az erdőtüzek füstje, hanem a levegőben tapasztalható magas szállópor-koncentráció miatt tömődött el a növények gázcserenyílása, akadályozva ezzel a víz- és szén-dioxid-cserét és a fotoszintézist. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének tanulmányából az is kiderül, hogy ugyanezen okból csökkenhetett a rizs hozama 4,6 százalékkal, a búza hozama pedig 4,7 százalékkal Kínában a 2010-es években.

A fentiek új aspektusból világítják meg az erdőtüzekkel járó veszélyeket, amelyek a tűztől nagy távolságra is jelentkezhetnek. Mint arra az ENSZ Meteorológiai Világszervezete is figyelmeztet, a hatások mérséklésére a mezőgazdasági termelőknek is új stratégiákat kell kidolgozniuk. Elképzelhető például, hogy a jövőben nagyobb szükség lesz majd olyan védelmi megoldásokra, amelyek a növényeket és az állatokat is védik a levegőben terjedő szállóportól és füstrészecskéktől.

A térségünkben várható extrém hőhullámok, az emelkedő nyári és őszi átlaghőmérséklet és az egyenetlen csapadékeloszlás szintén hozzájárul az erdő- és vegetációtüzek számának, eloszlásának és intenzitásának növekedéséhez, ami az elnyúló tűzveszélyes időszakokkal együtt hazánkban is jelentős veszélyforrás lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?