Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A University of California kutatói 2018 és 2022 között 467 helyszínen tanulmányozták a mandula-, pisztácia- és diófákat azzal a céllal, hogy megértsék, hogyan raktározzák a fák a szénhidrátokat a hőség és az aszály elleni védekezéshez. A vizsgálat félidejében, 2020-ban azonban 4,2 millió hektárt perzseltek fel az erdőtüzek Kaliforniában, így váratlan lehetőségként utánajárhattak annak is, hogy az égboltot elborító füst és hamu hogyan befolyásolja a szénhidrátok szintjét.
Mint ismeretes, ezeket a szénhidrátokat a növények egyszerű, szervetlen anyagból, fényenergia hasznosításával állítják elő a fotoszintézis során. A létrejött szénhidrátok egy részét légzésükhöz, életfolyamataikhoz és növekedésükhöz hasznosítják, másik részét viszont keményítő formájában tárolják, hogy a későbbi stresszhatások idején vagy a fotoszintézis éjszakai szünetében fel tudják használni. Ez a folyamat változott meg drasztikusan, amikor az erdőtüzekből származó füst hónapokra beborította a kaliforniai égboltot. Az apró részecskék ugyanis visszaverték, blokkolták a napfényt, csökkentve ezzel a felszínre jutó besugárzás mértékét és ezáltal a fotoszintézist is.
A füst okozta hatás a vizsgált helyszínek némelyikén 15-50 százalékos terméscsökkenést eredményezett, sőt a szénhidrátok mennyisége sok esetben még akkor sem állt helyre, miután az erdőtüzeket eloltották. A problémát a kutatók szerint az is súlyosbította, hogy az erdőtüzek legaktívabb időszaka éppen azzal a periódussal esett egybe, amikor a fák a téli nyugalmi időszakhoz és a tavaszi növekedéshez szükséges tartalékokat halmozták fel.
Sok kutatás a füst emberi szervezetre gyakorolt hatásaira összpontosít, a lehetséges növényegészségügyi hatásokkal viszont kevesen foglalkoznak. A kutatásunk azonban arra utal, hogy a fák ugyanolyan sebezhetőek, mint az emberek. Számítottunk rá, hogy lesz némi következménye a sűrű füsttel teli hónapoknak, azt azonban nem vártuk, hogy ilyen tartós hatást és ilyen jelentős terméscsökkenést tapasztalunk
– mutatott rá Jessica Orozco, a University of California kutatója, a Nature Plants szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.
Hasonlóan 11,9-14,9 százalékos terméscsökkenést tapasztaltak egyébként egyes indiai rizsfajták esetében is, ahol viszont nem az erdőtüzek füstje, hanem a levegőben tapasztalható magas szállópor-koncentráció miatt tömődött el a növények gázcserenyílása, akadályozva ezzel a víz- és szén-dioxid-cserét és a fotoszintézist. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének tanulmányából az is kiderül, hogy ugyanezen okból csökkenhetett a rizs hozama 4,6 százalékkal, a búza hozama pedig 4,7 százalékkal Kínában a 2010-es években.
A fentiek új aspektusból világítják meg az erdőtüzekkel járó veszélyeket, amelyek a tűztől nagy távolságra is jelentkezhetnek. Mint arra az ENSZ Meteorológiai Világszervezete is figyelmeztet, a hatások mérséklésére a mezőgazdasági termelőknek is új stratégiákat kell kidolgozniuk. Elképzelhető például, hogy a jövőben nagyobb szükség lesz majd olyan védelmi megoldásokra, amelyek a növényeket és az állatokat is védik a levegőben terjedő szállóportól és füstrészecskéktől.
Az idő sürget, a tűzveszélyes régiók aránya ugyanis 29 százalékkal növekedhet a globális felmelegedés miatt a jövőre vonatkozó forgatókönyvek alapján. A legjelentősebb változás a boreális és mérsékelt övezetekben várható, ahol a szakemberek szerint a tűzszezon időtartama is számottevően megnőhet.
A térségünkben várható extrém hőhullámok, az emelkedő nyári és őszi átlaghőmérséklet és az egyenetlen csapadékeloszlás szintén hozzájárul az erdő- és vegetációtüzek számának, eloszlásának és intenzitásának növekedéséhez, ami az elnyúló tűzveszélyes időszakokkal együtt hazánkban is jelentős veszélyforrás lehet.