A települések közelében tombolhatnak az erdőtüzek: jó lesz felkészülni

A települések közelében tombolhatnak az erdőtüzek: jó lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Egyes északi boreális erdőkben megháromszorozódott, globális léptékben pedig 60 százalékkal nőtt az erdőtüzek miatt a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége 2001 óta – derült ki a Science folyóiratban frissen megjelent elemzésből. A megnövekedett kibocsátás szorosan összefügg a hőhullámok és aszályok gyakoribbá válásával, valamint az északi területek átlagnál gyorsabb felmelegedésével is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A University of East Anglia kutatóinak vezetésével készült tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben 60 százalékkal nőtt az erdőtüzekből származó szén-dioxid mennyisége, az eurázsiai és észak-amerikai boreális erdőket magában foglaló területen pedig ez az érték csaknem megháromszorozódott. Emellett nemcsak az erdőtüzek kiterjedése, hanem azok súlyossága is aggasztóan nőtt az elmúlt két évtizedben, miközben a trópusi szavannákon keletkezett tüzek esetében csökkenés tapasztalható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdőtüzek kiterjedésének és súlyosságának növekedése drámai mértékben növelte az erdőtüzekből származó szén-dioxid mennyiségét. Ezen túl a tüzek globális eloszlásában is meglepő változásokat észleltünk, amelyek elsősorban az éghajlatváltozás egyre növekvő hatásaira vezethetők vissza. Mindez óriási következményekkel jár a társadalom és a környezet számára. Munkánk megmutatja, hogy a tüzek egyre inkább ott keletkeznek, ahol nem szeretnénk – az erdőkben, ahol a legnagyobb veszélyt jelentik az emberekre és a létfontosságú széntárolókra

– hangsúlyozta az eredmények kapcsán Matthew Jones, a University of East Anglia munkatársa, a tanulmányi vezető szerzője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint arra a szakértő is utalt, az erdőtelepítési és erdősítési programok éppen a szén-dioxid tárolásában és a globális felmelegedés mérséklésében töltenének be kulcsfontosságú szerepet, ennek sikerét azonban veszélyeztetik az egyre gyakoribb és súlyosabb erdőtüzek. Ezekkel a veszélyekkel szemben csak úgy oldható meg az erdei ökoszisztémák védelme, ha kordában tartjuk a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását és mielőbb hatékony lépéseket teszünk a zéró kibocsátás felé vezető úton.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?