Veszélyben a világ egyik kedvenc gyümölcse, eltűnhet a magyar polcokról is

Veszélyben a világ egyik kedvenc gyümölcse, eltűnhet a magyar polcokról is

Farkas Alexandra
A klímaváltozás hatására emelkedő hőmérséklet miatt 2080-ra a Karib-térség és Latin-Amerika számos területén fenntarthatatlanná válik az exportra szánt banán termesztése, ami a globális élelmezésbiztonságra és a térség lakosságának megélhetésére is közvetlen veszélyt jelent. Erre hívták fel a figyelmet a University of Exeter kutatói a rangos Nature Food szaklapban közölt legújabb tanulmányukban.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A banán a világ egyik legfontosabb és legnépszerűbb gyümölcse, ami sokoldalú pozitív hatásai miatt sokak számára a mindennapi táplálkozás fontos részét képezi. A globális kereskedelmet domináló Cavendish fajtából például évente körülbelül 50 millió tonnát termesztenek, ami a globális termelés mintegy felét teszi ki.

Bár a banán szerepe óriási, a kutatók kevés konkrét mérési adattal rendelkeznek arról, hogy az éghajlati paraméterek pontosan hogyan befolyásolják a növény termőképességét, ami jelentősen megnehezíti a klímaváltozás ágazatra gyakorolt hatásainak előrejelzését. Annyi biztos, hogy trópusi növényként a banán forró klímán is képes növekedni, a vízhiányt azonban kifejezetten rosszul tűri.

Ha tehát a hőmérséklet megközelíti a növény növekedési optimumát, de a csapadék továbbra is elegendő marad, akkor annak akár kedvező hatása is lehet. Ha viszont a hőmérséklet meghaladja az optimumot, a csapadék pedig csak korlátozott mennyiségben érhető el és öntözésre sincs lehetőség, akkor az ágazat drámai terméskiesést élhet meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak a klíma számít

Ahogyan az a Nature Food szaklapban közölt tanulmányból kiderül, a University of Exeter kutatói műholdas felvételek segítségével új elemzéseket végeztek, hogy a korábbiaknál pontosabb képet kapjanak a banántermesztés szempontjából legalkalmasabb területekről, valamint a banántermelő országok előtt álló kihívásokról. A vizsgálatok során nemcsak az éves középhőmérsékletet, a teljes csapadékmennyiséget és a szezonalitást vették figyelembe, hanem a tengerszint feletti magasságot, a talaj pH-értékét, a népsűrűséget és a kikötőtől való távolságot is, mivel ezek mind fontos tényezők a banántermesztés szempontjából.

Megállapítottuk, hogy az intenzív banántermesztés elsősorban az alacsonyan fekvő, meleg, évszakos hőingadozástól mentes, vagyis egész évben stabil klímájú trópusi régiókra és enyhén savas talajokra korlátozódik. A csapadék kevésbé jelent korlátot, mivel az öntözés a szárazabb területeken is lehetővé teszi a termesztést. A termesztés ugyanakkor jellemzően a kikötőkhöz közeli, sűrűn lakott területekre koncentrálódik

– mutatnak rá a kutatók a tanulmányban. Mindez tehát azt jelenti, hogy jelenleg Közép-Amerika, az Amazonas-medence északi és déli határai, valamint a part menti Brazília számít a banántermesztés szempontjából optimális területnek. A hőmérséklet emelkedése, valamint a munkaerő és az exportinfrastruktúra iránti igények miatt azonban a jövőben az exportcélú banántermesztésre alkalmas területek mérete körülbelül 60 százalékkal csökkenhet, miközben a hozamok is visszaeshetnek a legtöbb ma ismert termőterületen.

Ha a jövőben nem történik munkaerő-migráció, és sem az öntözési infrastruktúra, sem a kikötők felé irányuló szállítás nem bővül, akkor a klímaváltozás hatására az exportcélú banántermesztésre alkalmas területek erősen korlátozódni fognak. A termesztés fenntartásához és az új, optimális termesztési területek kihasználásához pedig jelentős alkalmazkodási intézkedésekre lesz szükség

– hívják fel a figyelmet a szakértők.

EZ IS ÉRDEKELHET

A trópusi növénytermesztés eleve veszélyeztetett

A Nature Food szaklapban megjelent tanulmány arra is rámutat, hogy a trópusi térségek növénytermesztése több okból is nehezen képes alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. Egyrészt nincs honnan beszerezni melegebb klímát tűrő növényfajtákat, az egyenlítői régiók ugyanis már most is a Föld legforróbb területei. Az is problémát jelent, hogy a trópusi területek további felmelegedése nem feltétlenül jár együtt a tenyészidőszak hosszának növekedésével vagy a terméshozam növekedésével, sőt a fokozódó forróság inkább még árt is a növényeknek. Ebből a szempontból a mérséklet égöv növénytermesztő gazdái lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen bőven akad olyan szárazság- és hőtűrő haszonnövény, amire az átlaghőmérséklet növekedésével párhuzamosan, szükség esetén át fognak tudni térni.

Bár egyes térségek veszíthetnek termőterületeikből, a megfelelő öntözési és infrastrukturális fejlesztésekkel bizonyos régiók továbbra is megőrizhetik, sőt akár növelhetik is termesztési kapacitásukat. A kihívás tehát adott: a termelőknek, kutatóknak és döntéshozóknak közösen kell kidolgozniuk azokat a stratégiákat, amelyek biztosítják a világ egyik legfontosabb gyümölcsének fenntartható termesztését a következő évtizedekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?