A MAGOSZ szembeszáll a zsebszerződésekkel

agrarszektor.hu
Szakértői és jogi munkacsoportot hozott létre a MAGOSZ a zsebszerződések kiszűrése érdekében - tudtuk meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) sajtótájékoztatóján csütörtökön Jakab István elnöktől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csoport célja, hogy legyen kihez fordulni, ha egy adott térségben esetleges törvényellenes földszerzésre derül fény. A szakértői munkacsoport a beérkezett információ alapján ugyanis meg tudja majd határozni, hogy milyen azonnali - akár jogi - lépéseket kell tenni az ügyben.

A kiindulópont, hogy az országban egyre növekszik azon területek száma, ahol illegális módon, zsebszerződésekkel kerül sor a földszerzésre, jelenleg ez több mint egymillió hektár, a helyzet tehát tarthatatlan. A MAGOSZ célkitűzése, hogy a helyben lakó gazdák egy helyben tudjanak gazdálkodni, családjuknak megélhetést biztosítani, hogy a vidék elnéptelenedését elkerülhessék.

Az ülésen részt vett Szabó Csaba miniszteri megbízott is, aki az állami tulajdonban lévő földekkel és földhasznosításokkal foglalkozik a jövőben, és koordinálja a 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld hasznosítását, a pályázatok lebonyolítását.

A MAGOSZ elnöke emlékeztetett: 65 ezer hektár termőföld ismét a gazdákhoz kerül, megyénként már meg is jelent a használatba adandó földek listája a Nemzeti Földalap honlapján.

Kiemelte továbbá, hogy az a fontos, hogy ne a nagybirtokok további földszerzését, hanem az önálló- és a családi gazdaságok birtok-kiegészítését támogassák, segítve a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Földalap munkáját - írja a portfolio.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?