Átalakulóban a magyar vidék: erre készülhet a lakosság

Átalakulóban a magyar vidék: erre készülhet a lakosság

agrarszektor.hu
Napjainkban az Európai Unió vidéki régiói folyamatosan elveszítik lakosságuk, örökségük, értékeik, mezőgazdasághoz kötődő hagyományaik egy részét, köszönhetően például a radikális zöld szervezetek és a társadalom egy része által gerjesztett agrárium-ellenességnek. Ez veszélyeztetheti az EU mezőgazdaságát, lakosságának biztonságos élelmiszer-ellátását. A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidékhez kötődő értékek, illetve az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek megőrzéséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az agráriumot érő támadások a radikális környezetvédő szervezetek és a társadalom egy része irányából, kiváltképp Nyugat-Európában, de Magyarországon is. Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tekinti az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását, csatlakozott az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelme céljából indított európai polgári kezdeményezéshez - írja a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jövő nemzedékei számára meg kell őriznünk a vidéki régióink egyedi kulturális, társadalmi örökségét, és az élelmezésbiztonság fenntartásához biztosítani kell az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek fennmaradását. Ehhez elengedhetetlen az EU elkötelezettsége a regionális örökség, a vidéki térségek fenntartható növekedése és a vidéki életszínvonal előmozdítása iránt, és támogatnia kell a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból fenntartható mezőgazdasági termelést és élelmiszer-előállítást.

A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy legkésőbb 2023. november 1-ig egymillió aláírás kerüljön összegyűjtésre a vidéki térségekhez kötődő értékek jövő generációi számára történő megőrzése érdekében. A támogató aláírások számának legalább hét tagállamban el kell érnie az adott tagállamra vonatkozóan előírt minimális küszöbértéket, Magyarországon például a 14.805 aláírást. Ebben az esetben az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy milyen intézkedésekkel segíti a kezdeményezés céljainak megvalósítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?