Talajjavítás mesterfokon: így turbózzák fel a termőföldeket az élelmes brit gazdák

Talajjavítás mesterfokon: így turbózzák fel a termőföldeket az élelmes brit gazdák

Nagyon rossz állapotban vannak a termőföldek Nagy-Britanniában. Egy brit tudósok által kifejlesztett talajegészségi index alapján a szigetország termőtalajainak közel 40%-a minőségileg a legrosszabb kategóriába tartozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Rothamsted Research által megalkotott index segítségével először mutatták ki a tudósok, hogy Angliában és Walesben a mezőgazdasági művelés alá vont földterületek 38%-a rossz állapotban van a termőtalaj egészségét és minőségét tekintve. Ezzel szemben a füves és erdős területek talajainak mindössze 7%-a van hasonló állapotban, írta meg a FarmingUK.

Az új index a talajokat a bennük található szerves anyag és az agyag aránya szerint osztályozza. A tudósok szerint ez jó előrejelzője lehet annak, hogy mennyi szenet képes felvenni és elraktározni a talaj - ami elsődleges fontosságú szempont a klímaváltozás elleni küzdelem során -, valamint azt is jelzi, hogy általában milyen állapotban van az adott terület. Az index megalkotásához a tudósok több mint 3800 talajmintát használtak fel, amelyet 1978 és 1983 között gyűjtöttek be egy nagy nemzeti talajfelmérés keretein belül.

Jonah Prout, a tanulmány fő szerzője elmondta, hogy a talajban levő kötött szén mértékének változása időbe telik, így a négy évtizede begyűjtött minták elemzése alapján levont következtetések jó eséllyel ma is megállják a helyüket. Ahogy a kutató fogalmazott, a kötött szén létfontosságú a talaj ideális működéséhez, de ennek abszolútértéke nem jelzi mindig pontosan az adott földterület egészségét, a különféle talajtípusok változatos jellege miatt.

A talajok széles skálájának elemzésével, egész Angliában és Walesben ki tudtuk próbálni ezt az indexet a talajszerkezet mutatójaként - amely kulcsfontosságú a talaj működéséhez -, valamint annak mérésére, hogy kell-e javítani az adott talajt

- magyarázta Jonah Prout.

A kutató azt is elmondta, hogy a kapott értékek nagyjából függetlenek az éghajlattól, a talajtípustól és attól, milyen mértékű vegetáció található rajtuk, így ez egy független, igazi mutatója annak, hogy milyen állapotban van az adott talaj. A Rothamsted Research szerint az index két rutinszerűen elvégzett vizsgálat eredménye, amelyet Nagy-Britannia és Wales bármely földterületén egyszerűen el lehet végezni. A kutatóintézet szerint a kapott eredmények segíthetnek a gazdáknak az általuk művelt talajok minőségének javításában, ezáltal pedig segítségükre lehetnek az élelmiszertermelésben, az árvízvédelemben és a szénmegkötésben is.

A tanulmány társszerzője, Steve McGrath professzor elmondta, hogy korábban senki se tudta még megmondani, hogy a talajban található szerves anyagok mely mértékénél lehetett kijelenteni, hogy az adott talaj jó állapotban van. A tudós szerint ez az index, pusztán csak a talaj állapotának megmutatásával segítséget nyújthat a gazdáknak abban, hogy a lehető legjobban használják ki a földjeiket, hogy tudják, hol termesszenek növényeket, hol van szükség kezelésre és hol lehet építkezni.

A talajminőség javítására számos módszer létezik, de először azt kell tudnunk, pontosan mire is van szüksége az adott talajnak. Az általunk megalkotott módszerrel ezt a kérdést könnyen meg lehet válaszoln

- mondta Steve McGrath.

A professzor azt is elmondta, hogy az indexet úgy lehet kiszámítani, hogy megmérik a talajban levő kötött szén és az agyag arányát, majd a mintákat ezen érték alapján "nagyon jó", "jó", "közepes" vagy "leromlott" kategóriába sorolják. Azokat a talajokat, amelyekben legalább 13-szor több agyag van, mint szén, “leromlottnak" kell tekinteni, míg azokat a talajokat, amelyekben az agyag mennyisége kevesebb, mint nyolcszorosa a szénhez képest, a “nagyon jó" kategóriába tartoznak. Sajnos ezen skálán a mezőgazdasági művelés alá vont területek 38,2%-a, a füves területek 6,6%-a és az erdős területek 5,6%-a tartozik a legrosszabb kategóriába. Az angliai és walesi helyzetképet nézve Jonah Prout szerint a következő lépés egy későbbi hosszútávú felmérés lesz, amelynek során megvizsgálják majd, hogyan változtak (ha egyáltalán változtak) ezek az értékek az eltelt időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?