Itt az amerikaiak új dobása: az élelmes gazdák már ezt használják a földeken

Itt az amerikaiak új dobása: az élelmes gazdák már ezt használják a földeken

agrarszektor.hu
Az amerikai Terraform Tillage nemrég mutatta be a SmartProbe rendszert, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy okostelefonjaikat szinte bármilyen márkájú talajtömörödésmérőhöz (penetrométerhez) csatlakoztassák. Ezzel az innovációval gazdák képessé váltak a talajtömörödésre vonatkozó pontos adatgyűjtésre, ami nagyban megkönnyíti a célzott megoldásokat és minimalizálja a felesleges talajművelést.

A Terraform Tillage egy olyan rendszerrel rukkolt elő, amelynek segítségével a gazdák az okostelefonjaik segítségével is adatokat gyűjthetnek a talajaikról. Idén ősszel az amerikai termelők megtapasztalhatják az új rendszer használatát. Josh Jeske, a Terraform Tillage alapítója és a SmartProbe System fejlesztője szerint a jelenlegi ügyfeleik nagy részének az aratás utánig kell várnia, hogy elkezdhessék használni az eszközt - írta meg a Future Farming. A szakember azután kapott ihletet az eszköz kifejlesztésére, hogy látta a túlművelés hatásait a családi gazdaságában. Mint fogalmazott,

meg akartam találni a földjeinknek azokat a területeit, amelyeken a terméshozamot korlátozó tömörödés tapasztalható, és ki akartam emelni azokat a területeket, amelyeken az altalajművelésnek nem lesz haszna. Hamar rájöttem, hogy nem létezik egy nagyszerű rendszer a talajtömörödés méréseinek összegyűjtésére és feltérképezésére, ami a SmartProbe System első verziójának megalkotásához vezetett.

A talajok tömörödése súlyos probléma a mezőgazdaságban

A SmartProbe segítségével a gazdálkodók összegyűjthetik és feltérképezhetik a tömörödésben szenvedő földterület teljes területét, a tömörödés súlyosságát és mélységét. Az érintett zónák azonosításával a gazdálkodók eldönthetik, hogy a talajművelési erőfeszítéseiket hova összpontosítsák, vagy hol alkalmazzanak talajegészségügyi gyakorlatokat, például takarónövény-termesztést. Ez segít csökkenteni a felesleges talajművelést, megőrizve a talaj szerkezetét és csökkentve a költségeket - mutatott rá Josh Jeske.

A talajtömörödés kezelése létfontosságú a gazdálkodók számára, mivel közvetlenül befolyásolja a talaj egészségét, a termés termelékenységét és a hosszú távú fenntarthatóságot - hangsúlyozta Terraform Tillage alapítója. A szakember szerint a talajtömörödés kezelésével a gazdálkodók javíthatják a növények növekedését, növelhetik a terméshozamot és fokozhatják a vízvisszatartást.

Hosszú távon ez elősegíti az egészségesebb talajok és a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatok kialakulását, ami végső soron nagyobb jövedelmezőséghez és környezetkímélő gazdálkodáshoz vezet

- magyarázta Josh Jeske.

A SmartProbe alkalmazás Apple és Android készülékekkel egyaránt kompatibilis. Ebben az évben ingyenesen elérhető, de a Terraform Tillage 2025-ben előfizetési modell bevezetését tervezi, amelynek éves díja körülbelül 150 dollár lesz. A SmartProbe-készletek ára 72 dollár, míg az online megvásárolható penetrációs mérők általában 200-500 dollár között mozognak. A SmartProbe jelenleg már szolgáltatásként is elérhető Iowában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?