Októberben sem áll meg az élet: ezek most a legfontosabb teendők a földeken

Októberben sem áll meg az élet: ezek most a legfontosabb teendők a földeken

agrarszektor.hu
Elérkezett az október, amikor is még számos - például a trágyázást, a legeltetést és a másodvetést érintő - teendő van a földeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

E hónap végéig trágyázhatnak a földeken a nitrátérzékeny területen gazdálkodók, mert a jogszabály szerint október 31-től kezdődik és február 15-ig tart a téli trágyázási tilalmi időszak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Jelenleg még ez a hatályos tilalmi intervallum, a módosításhoz az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. A trágyázási tilalmi időszak bevezetésének indoka az, hogy a késő őszi-téli időszakban - az alacsony hőmérséklet és a növényi gyökerek szívóhatásának hiányában - a talajra jutó vizek mozgása dominánsan lefelé irányul, azaz ekkor képes a talaj vízzel feltöltődni a tavaszi intenzívebb növényi vízigény kielégítéséhez. A lefelé irányuló vízmozgás vinné a talajvizek felé is a kijuttatott trágya hatóanyagát is, mely sem a gazdálkodónak nem jó a veszteség miatt, sem a víznek.

November 15-től ugyenezen területeken a legeltetés sem megengedett, kivéve, ha az állatsűrűség alapján az éves nitrogénterhelés adott területen nem haladja meg a 120 kg/ha értéket. Amennyiben az érintett gyepterület egyben Natura2000 védettség alá tartozik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Fontos figyelni az AKG másodvetésben történő zöldtrágyázás és a hagyományos (pl. vetésváltás miatti) másodvetés idejére is, ugyanis nem vehető figyelembe olyan másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között került ki. (Az ökológiai másodvetést október 1-ig kellett elvetni!). A másodvetésnek 60 napig legalább a területen kell lennie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?