Elismeri a magyar mezőgazdaság teljesítménynövekedését az Európai Bizottság

Elismeri a magyar mezőgazdaság teljesítménynövekedését az Európai Bizottság

agrarszektor.hu
A hazai irányokkal közel azonos ajánlásokat fogalmazott meg Brüsszel az új közös agrárpolitika stratégiájának megalkotásához. Az országspecifikus ajánlás a feldolgozó- és tárolókapacitások fejlesztését, a digitalizációt és a versenyképességet emelte ki mint fejlesztendő területet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összességében elismerően tekint a magyar mezőgazdaság elmúlt években elért, jóval az uniós átlagot meghaladó teljesítménynövekedésére az Európai Bizottság, derült ki a bizottság új, a közös agrárpolitikának (KAP) megfelelő tagállami stratégiák kidolgozásához nyújtott országspecifikus ajánlásából. A dokumentum ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy noha a növekedés jelentős volt, és Magyarország egyértelműen kihasználta a közös piac jelentette előnyöket, a versenyképesség további fokozására és a biodiverzitás növelésére van szükség, írta meg a Magyar Nemzet.

A Bizottság a legfontosabb, 2030-ig meghatározandó célok között említette a mezőgazdaság diverzifikálását, az élelmiszeripar versenyképességének erősítését. Ehhez a feldolgozó- és tárolókapacitások létrehozását, modernizálását javasolják. Kiemelten fontosnak tartják emellett a gazdák együttműködését, szervezett fellépésüket a piacszerzés és a versenyelőny érdekében. A termelői együttműködés elősegíti a gazdák innovációra épülő beruházásait, valamint megerősíti pozícióikat.

Az Európai Bizottság emellett felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség előmozdítására, kiemelten azokon a területeken, amelyeken nem folyik termelés. Emellett a talajvédelemre is figyelmeztetnek, ugyanis a magyar agrárium az elmúlt években végbement jelentős fejlődésével egyre intenzívebbé vált a termelés. Ezért a precíziós gazdálkodás, a kevesebb növényvédő szer és műtrágya felhasználása, valamint az öntözhető területek növelése, a biogazdaságok létrehozásának előmozdítása a Bizottság szerint a legtámogatandóbb területek közé tartoznak.

Az ajánlások szerint a vidék elöregedésének, elnéptelenedésének lassítására, a folyamat visszafordítására is kiemelkedőnek tartják a mezőgazdaság modernizálását, az infrastruktúrafejlesztést. Ezt az uniós szerv zöldeszközökkel képzeli el: a biológiai gazdálkodás elmúlt évekhez hasonló, ugrásszerű növelésével, a hazai energiastratégiával összhangban a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásával, az erdőterületek bővítésével és a mesterséges növényvédelem visszaszorításával. Az ágazat jövedelmezőségét tovább javíthatja a feldolgozókapacitás, vagyis az élelmiszeripar bővítése elsősorban azokon a területeken, amelyekben egyértelmű Magyarország versenyelőnye.

A bizottsági ajánlások legnagyobb részének megvalósítása már folyamatban van idehaza, de a következő időszakban megvalósuló beruházások is jelentős lépést tesznek a célok irányába. Ezek közé tartozik az állattartók kibocsátáscsökkentését célzó modernizálás, a kertészeti ágazat fejlesztése vagy a jövőre is folytatódó, az állami és a magánerdőket egyaránt érintő országfásítási program.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06