JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az élelmiszerek több, mint 95 %-át a talajból nyerjük, beleértve a takarmánnyal etetett állatokat is - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Vagyis minden élelmiszer lényegében a talajból indul, legyen az növényi vagy állati eredetű. A biztonságos és tápláló élelmiszerekhez egészséges és termékeny, szerves anyagokban gazdag talaj szükséges.
A talaj típusától, a domborzati és éghajlati viszonyoktól, a növényzettől és egyéb tényezőktől függően, akár 400-1000 évig is eltarthat kétujjnyi vastag talaj létrejötte. A Föld talajának a 33%-a folyamatosan romlik, és évente 50 ezer négyzetkilométernyi területet veszítünk el. A talaj 45%-ban ásványi anyagokból, 25%-ban vízből, 25%-ban levegőből és 5%-ban szerves anyagból áll.
A fának általában akkora gyökérzete a talajban, a föld alatt, mint a fakorona nagysága a föld felett. Ha legközelebb lát egy terebélyes fát, képzelje maga elé, milyen hatalmas gyökérzete lehet a felszín alatt.
A talajok termőképességét a humusz tartalmuk nagyban befolyásolja. A humusz a talaj szerves anyaga, mely a talajba kerülő szerves maradványok (így például az avar, az elhalt gyökerek és szármaradványok) mikrobiális lebontása és átalakulása során a talajban képződik. A humusz segít megőrizni a nedvességet és a tápanyagokat a talajban.
Az emberi élet elképzelhetetlen víz nélkül, hiszen a víz a Földi élet alapja, mindenhol és mindenben ott van. Megtalálható a növényekben, az állatokban, a levegőben, a kőzetekben, ásványokban, az emberben és a talajban. Számos a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumot is a talajélőlényekből vontak ki, mint például a sztreptomicint és a neomicint.
Magyarország ivóvízkészletének több mint 95%-a felszín alatt található, vagyis a talajban. A többi a felszínen, vagyis a folyókban és tavakban, illetve a levegőben található. "A talaj szolgáltatja a növények számára a vizet, illetve a talajba fúrt kutakból itatjuk az állatainkat, de az ember is a talaj által megszűrt és tisztított vizet issza legnagyobb részt. Vagyis a talajt egy hatalmas víztározónak is mondhatjuk, ami friss, iható vizet szolgáltat minden élőlénynek, legyen az növény, állat vagy ember. Éppen ezért a talajt ne szennyezzük, mert azzal az ivóvízkészleteinket is tönkretesszük. A talaj 0-100 cm-es rétegének pórusterébe elvileg a lehulló átlagos csapadékmennyiség közel kétharmada egyszerre beleférne." (Várallyai)