Űrfelvételek készülnek a Ménesbirtok területéről: erre használják fel őket

Űrfelvételek készülnek a Ménesbirtok területéről: erre használják fel őket

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közös projektben. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazánkban elsőként az SZTE kutatói vizsgálják meg azokat a felvételeket, amelyet a Német Légi- és Űrtávérzékelési Központ (DLR-Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) DESIS nevű hiperspektrális, azaz a felszínborítást vizsgáló képalkotó berendezése készít. Magyarország területéről a DESIS még nem készített felvételt, így a kutatás ebben a tekintetben egyedülálló az országban - olvasható az SZTE közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az űrfelvételek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közel 400 km2-es területéről készülnek, a DESIS szenzora május elsejétől egészen október végéig minden áthaladáskor készít felvételeket. A kapott adatokat az SZTE Természettudományi Kar Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium kutatói elemzik. A projekt kiváló lehetőséget kínál a termesztett növények különböző fejlődési szakaszaiban való megfigyelésére.

A mintaterület a napsütéses órák számát tekintve Magyarország egyik legjobb tájegységén található, így a 6 hónapos kutatási időszakban több terrabyte adat feldolgozását végzik el a kutatók geoinformatikai, távérzékelési képfeldolgozó, elemző rendszerek segítségével. A képalkotó technológiának köszönhetően 30x30 méteres térbeli felbontásban lehet elemezni digitális képfeldolgozási módszerekkel a területet. Képenként körülbelül 9 milliárd adat jön létre minden egyes áthaladáskor.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

A választott 6 hónapos időszakban, különösen a tavaszi vetésű napraforgó, szója és a legnagyobb területen termesztett hibridkukorica megfigyelésére lesz lehetőség a vetés előtti talajelőkészítéstől kezdve a vetésen át egészen a betakarításig. A projektben a kutatócsoport tagjai elsősorban a talajadottságok, a csapadék, az öntözés, a tápanyagutánpótlás és a növényzet állapota közötti térbeli összefüggéseket szeretnék elemezni. A kutatócsoport tagjai a magyar szakemberek mellett üzbég és vietnami doktorandusz hallgatók is. Különösen izgalmas tudományos és egyben gyakorlati kérdés a klímaváltozással, a száradással kapcsolatos kutatási eredmények és a növényzet spektrális tulajdonságainak térbeli elemzése, valamint ezek összekapcsolása a növényzet vízigényének meghatározásával és a precíziós öntözési rendszerek üzemeltetésével. 

A DESIS képalkotó berendezését 2018. június 29-én szállította a SpaceX-15 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A szenzor 2019 tavasza óta működik folyamatosan, de a kiválasztott mintaterületekre vonatkozó felvételek készítését programozni kell. Ennek lehetőségét egy kutatási terv benyújtása után lehet elnyerni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?