Itt a lesújtó igazság: eltűnhet ez a népszerű növény Magyarországról

Itt a lesújtó igazság: eltűnhet ez a népszerű növény Magyarországról

agrarszektor.hu
A "fenyőfának" nevezett fajok nem őshonosak Magyarországon, fenyveseinket gazdasági okból és a Kárpátok iránti nosztalgia okán ültették. Most azonban úgy tűnik, hogy a klímaváltozás eltörli őket Magyarországról. Kétségtelenül különleges növényről van szó, amik úgy arattak elsöprő sikert az evolúciós versenyben, hogy tűrőképességüket a végletekig feszítették.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csakhogy az Alpokalja kivételével hazánk mai területén nincs a laikus szemmel "fenyőfának" tekintett fajok, azaz a luc-, a fekete- az ezüst- és a jegenyefenyő számára igazán optimális élőhely. Ettől függetlenül működött a dolog, ha fenyveseink nem is csattantak ki az egészségtől, azért viszonylag jól elvoltak. Egészen a XXI. század elejéig, amikorra a klímaváltozás hatásai egyre erőteljesebbé váltak - írja a 24.hu. Ma már ott tartunk, hogy a hazai ültetett, elegyetlen (egy fafajú) fenyvesek jó része beteg vagy elpusztult, a közeli jövőben pedig nagy valószínűséggel alig marad egészséges fenyőerdő Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenyőfélék egyébként egy számos fajt magában foglaló rendet alkotnak rendszertanilag, számunkra a legismerősebbek az őshonos boróka, erdei fenyő és a tiszafa lehetnek. Az evolúció - számtalan más fajjal együtt - viszont versenyre kényszerítette őket. Ugyanis, a mérsékelt égövön a lombhullató zárvatermő fák egyértelműen sokkal sikeresebbnek bizonyultak, kiszorították az örökzöld tűlevelűeket. Azok a fenyőfajok maradtak fenn, amelyek jól bírtak valamely, vagy akár több környezeti szélsőséget, és olyan élőhelyeket is képesek voltak meghódítani, amit "ellenfeleik" nem. Mára már a luc- és a vörösfenyő remekül bírja a magasabb hegységek zord klímáját, a kemény fagyokat, "cserébe" sok vízre, évi legalább 850 milliméter csapadékra, vagy legalább bő vízellátottságú helyre van szükségük. Az erdei fenyő dacol a szibériai mínuszokkal, és még a magyar alföld száraz, homokos területein is megél.

A klímaváltozás lehet a végzetük?

Bár elsőre valószínűleg nem is gondolnánk, de a fenyőerdők élővilága igen változatos: rengeteg a gombafaj, a különféle moha- és páfrányfajok paradicsoma ez, helyenként kifejezetten gazdag az aljnövényzet. Olyan fajok, amelyek jól tűrik a lehulló fenyőtűtől savassá váló, gyenge minőségű talajt - ilyen például a fekete és a vörös áfonya. A klímaváltozás azonban komoly gondot okoz a fenyőknek, az egykorú, telepített fenyőerdők amúgy sem ellenállóak, a gyakoribbá és hosszabbá váló aszályok pedig még inkább gyengítették az erdők immunrendszerét. Ráadásul ez a változó klíma előnyös a lucfenyőt károsító szúbogár számára, a korábbi egy-kettő helyett ma már négy-öt generációja is kifejlődhet egy évben. A károk óriási mértékét az is jól alátámasztja, hogy például az 1990-es évektől az állomány összeomlott, a hazai lucfenyvesek túlnyomó többsége kipusztult. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenyőszú kártétele egész Európában egyre aggályosabb, már a Kárpátokban is egyre magasabb régiókba kúszik, ami összeadódva az éghajlatváltozás következményeivel és számos más károsító tényezővel igencsak borús képet fest. Ami pedig a jövőt illeti, nagyon nem fest jól a helyzet: a nagy luc- és feketefenyvesek nagy valószínűséggel el fognak tűnni Magyarországról, de kisebb állományaik, magányos egyedeik megmaradhatnak hegyvidéken, kertekben, parkokban - állítja Dr. Aszalós Réka erdőökológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Ha már szóba hoztuk a kertet, érdemes megemlíteni, hogy bizony nem könnyű feladat fenyőt ültetni a kertbe, hiszen nehéz életben tartani a megtartani szánt, kitelepített karácsonyfákat, az egyre gyakoribb aszályos nyarak, nagy hőhullámok miatt. Fontos, hogy jó vízellátottságú helyet válasszunk, illetve kertekben és parkokban - különösen száraz időszakban - rendszeresen öntözzük őket. Figyeljünk arra is, hogy lehetőleg az épületektől biztonságos távolságba telepítsük, ugyanis elég "borulékonyak". A gyökerük nem hatol mélyre, ezért nem túl stabilak, ráadásul a nagyobb esőzések fel tudják áztatni a földet, a terebélyes fába pedig belekap a szél. Kis odafigyeléssel azonban, ha csak magányosan álló egyedek képében is, de a fenyő természetes állományok nélkül is "túlélhet" Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?