Ezek a módszerek tényleg működnek: a legprofibb gazdák már így művelik a földet

Ezek a módszerek tényleg működnek: a legprofibb gazdák már így művelik a földet

agrarszektor.hu
Talaj nélkül nincsen földi élet, éppen ezért is lenne fontos, hogy minél jobban vigyázzunk rá. Mezőgazdaság nélkül szintén elképzelhetetlen lenne létezésünk, azonban az elmúlt évtizedekben javában megváltozott a termelés, mondhatni, hogy minden téren. Mivel egyre többen vagyunk a világon, egyre több és nagyobb az igény is, amihez muszáj a termelőknek alkalmazkodnia. Igen ám, de, ha témaként a klímaváltozás és a talajromlás felmerül, akkor a mezőgazdaság biztosan előtérbe kerül. Tény, hogy az éghajlat hatással van az agráriumra, és az agrárium pedig az éghajlatra, de a mai eszközök és gépek sem olyanok, mint korábban, így a talajkárosítás és a környezetszennyezés, ha nem is nullára, de jelentősen csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajtömörödés elkerülése mellett lényeges lenne az is, hogy minél kevésbé, sekélyen legyen megbolygatva a talaj, valamint a szerves anyagok pótlása is kulcsfontosságú. A modern gépeknek és technikáknak köszönhetően ez ma már lehetséges. Mészáros Gábor, a KITE rendszerfejlesztési igazgatója, a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván felhívta a figyelmet arra, hogy milyen nagy szerep hárulhat a szármaradványokra is:

A szármaradványnak megvan a maga előnye és hátránya. Az egyik hátránya az, hogy Magyarországi körülmények között hűti a talajt, akár két Celsius-fokkal is. Ez lehet, hogy nem tűnik soknak, de jelenleg Magyarországon és a Kárpát-medencében is elhúzódik a felmelegedés, májusban sokszor egyik napról a másikra kell rövidnadrágról kabátra váltani, így igenis rengeteget számít ez a 2 fok. Viszont a talajvédelemben, talajnedvesség megőrzésében óriási szerepe van a helyes szármaradvány kezelésnek és talajművelési rendszereknek. A biológiai szemléletű talajművelést mindenkinek a saját rendszerébe kell beépítenie, a saját körülményei között. Teljesen más például Szabolcsban, Hevesben, Békésben és mindenhol máshol is, sőt, még táblán belül is mások a lehetőségek.  

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hozzátette, hogy a nagy port kavaró Green Deal-re is egyszerű módszerekkel fel lehet készülni, gondolva itt arra, hogy például sávgyomirtás használnak, csak a sávot gyomirtják, a sorközt pedig kultivátorozzák. 

A traktorok "evolúciója"

2022-ben már csak "EURO V" - normának megfelelő motorú erőgépeket lehet vásárolni, mely jelentős hatással van a motorok konstrukciós kialakítására, az üzemeltetési kultúrára. A meghajtási és teljesítményleadó rendszerek is egyre intelligensebb megoldásokkal dolgoznak a régi társaikhoz képest, ahol cél a lehető legoptimálisabb üzem mellett a lehető legnagyobb kinyerhető teljesítmény. A digitalizáció jelentős hatással van a fülkék kialakítására, a kijelző rendszerek, valamint a kezelőrendszerek működésére. Ma már a jelentősebb gyártóknál természetes a vezeték nélküli adattovábbítás, vagy az ugyanilyen rendszerű adat fogadás. Tehát a mai erőgépek kommunikálnak és folyamatosan kapcsolatban vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan illeszthetők bele a modern gépek a precíziós gazdálkodásba és fenntarthatóságba?

A mezőgazdaságról, a környezetkárosításról, a fejlesztésekről és a precíziós gazdálkodásról bizonyára már mindannyian hallottunk mindenfélét, éppen ezért is merülhet fel bennünk az a kérdés, hogy hogyan lehet létrehozni egy olyan új technológiát, ami meg tud felelni a ma kihívásainak?

Látjuk, hogy a természet nem igazán áll a pártunkon, nekünk kell a technológiánkat igazítani hozzá  

- hívta fel a figyelmet Sojnóczki István, a KITE technológiafejlesztési igazgatója. 

Egy traktor súlya nagyjából 17 tonna, vagy egy tárcsának 620 mm-esek a tárcsalapjai, de a szakember szerint nem a méreteken van a hangsúly ebben az esetben. A cél az, hogy a lehető legsekélyebben, de mégis a kívánalmaknak megfelelően dolgozzon a gép. De mik ezek a kívánalmak? Például, a lehető legkevésbé szárítsák és mozgassák a talajt - ezek pedig a mai modern technológiának, gépeknek és technikáknak köszönhetően abszolút megvalósíthatóak, szinte mindent paramétert (például mélységet) be lehet pontosan állítani. Azt, hogy milyen komoly szakterületről is van szó, jól mutatja, hogy a modern gépek kezelőire óriási szükség van most az agráriumban és a folyamatos továbbképzésnek is nagy szerepe van, hiszen a gépekben található monitorok, folyamatosan fejlődnek, így a gépkezelőknek is rendszeresen újra kell tanulniuk egy-egy gép használatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Utat törhetnek a drónok is

A KITE NAK Szántóföldi napokon tartott gépbemutatóján betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan is végzi a munkáját egy mezőgazdaságban használt drón. Már az elején érdemes kiemelni, hogy maga az, hogy drónokat is használnak a termelésben, nagy fejlődésnek számít. Sokan attól félnek, hogy olyan helyekre is kerül a növényvédő szerekből, ahová nem kellene, például tavakba, ám ezek az eszközök érzékeli, ha víz fölé érnek.  A légi permetezéssel nagyon gyorsan meg lehet tenni olyan beavatkozásokat, amikre nagy szükség van, továbbá új kapukat is kinyithat. Mint megtudtuk, többféle céllal lehet alkalmazni drónokat, az ellenőrzés, a felderítés és a kijuttatás a legjellemzőbb használati lehetősség. Használatukkal gyorsabban több pontos adathoz és pontos precíziós kijuttatási megoldáshoz juthatnak. A kijuttatott inputanyagok mennyiségi csökkentése mellett a hatékonyságunkból nem fognak veszíteni, valamint több pontos adat lesz, mely segítségével a termelési folyamat jobban ellenőrizhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Klíma vs precízió

A külső és a belső környezet megváltozásával mindenkinek, köztük a termelőknek is meg kell birkózniuk. A legfőbb problémák, amikkel szembe kell nézni a növényvédelemben a klíma, a szabályozási háttér, az inputanyag- elérhetősége és ára. Itt jöhet szóba ismét a már említett precízió, hiszen a gépekben jelentős mennyiségű méréstechnológia elem van beépítve, melyek segítségével képesek a valós körülmények érzékelésére. Az így kapott adatokkal, vagy az előre elkészített előírásokkal aztán a gépek képesek dolgozni, önálló döntések alapján beállításokat végezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?