Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet földet bérelni Magyarországon

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet földet bérelni Magyarországon

agrarszektor.hu
2023. június 13-án az Országgyűlés több, az agráriumot érintő törvénynek a módosítását is elfogadta. A módosítások a földhasználatra, a haszonbérletre, az elővásárlásra és az előhaszonbérletre vonatkozóan is tartalmaznak új előírásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A törvények módosítása kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több változásra is fehívta a figyelmet. A földhasználati kötelezettségnek az osztatlan közös tulajdonban álló erdők esetében a jövőben eleget lehet tenni úgyis, ha a használati jogosultságot úgynevezett többlethasználati megállapodással másik tulajdonostársnak átengedik - olvasható a NAK összefoglalójában.

Úgyszintén a földhasználatot érintő módosítás, mégpedig a jóváhagyástól mentes azon esetkört érinti, amikor a mezőgazdasági termelőszervezet legalább 25%-ban tulajdonos tagja földhasználati szerződést köt a társasággal, azaz a cég használatába adja a földjét. A módosítás miatt az ilyen szerződést 2023. július 1-je után csak akkor nem kell megküldeni hatósági jóváhagyásra, ha a használatba adó 25%-ban cégtulajdonos tag, természetes személy.

A földet már használó és azt továbbra is haszonbérelni szándékozó földművesek számára jelent könnyítést az a rendelkezés, miszerint ha kizárólagos tulajdonban van egy föld és a földhasználó a haszonbérleti szerződés időtartamát meghosszabbítaná vagy annak lejáratát követően új haszonbérleti szerződést kíván kötni és a tulajdonos részére ezen ajánlatának a közlése azért lehetetlen mert például annak lakcíme ismeretlen, vagy azért hiúsul meg az ajánlat közlése, mert a postai küldemény a ,,címzett elköltözött" vagy a ,,címzett ismeretlen" jelzéssel érkezik vissza, az ajánlatban foglaltakat elfogadottnak kell tekinteni. Kisebb pontosítás volt szükséges ahhoz, hogy egyértelmű legyen, hogy nem a hatósági jóváhagyást igénylő haszonbérletek esetén határozza meg a törvény, hogy pontosan mikor veszi át a szerződésben szereplő haszonbérlő pozícióját az előhaszonbérlő, hanem éppen a hatósági jóváhagyástól mentes haszonbérletekre mondja ki, hogy ez a nap az elfogadó jognyilatkozatnak a haszonbérbeadóval történt közlésnek a napja.

Az elővásárlási jognál már régóta létezik egy ún. jogosulti csoporton belüli sorrend is, ami a helyben lakó szomszéd földművestől „lefelé” valamennyi jogosulti csoporton belül az azonos ranghelyen állók között tesz különbséget. Ha a szerződéses vevő és a rájelentkező például mindketten helyben lakók, de egyikük még családi mezőgazdasági társaság vagy őstermelők családi gazdaságának a tagja is, akkor ő megelőzi az ilyen tagsággal nem rendelkező helyben lakó földművest. A jövőben az elővásárlási jog gyakorlásakor arra a tényre, hogy a földműves családi mezőgazdasági társaság vagy őstermelők családi gazdaságának is a tagja, csak akkor lehet, ha ez a tagsága már legalább 1 éve fennáll.

Nemcsak az elővásárlási, hanem az előhaszonbérleti jogra is vonatkozik az a szabály, miszerint az elővásárlási vagy az előhaszonbérleti jog gyakorlásáról szóló elfogadó nyilatkozatot csak addig lehet visszavonni, amíg tart a kifüggesztés, vagyis a visszavonásra legkésőbb a kifüggesztés végéig van lehetőség. Az erről szóló nyilatkozatot is a jegyzőhöz kell benyújtani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?