Elképesztő, ami a Balatonnal történik: ez sok mindenre hatással lehet

Elképesztő, ami a Balatonnal történik: ez sok mindenre hatással lehet

agrarszektor.hu
A nyár beköszöntét tükrözi a balatoni algaösszetétel, a Balatoni Limnológiai intézet szerint a tó nyugati részén ugyanis megjelentek a fonalas cianobaktériumok. Június végére a Balaton nyílt vizi hőmérséklete meghaladta a 25 fokot, a tó keleti felén kevesebb, a nyugati részén pedig magasabb fitoplankton biomasszaértéket figyelhetünk meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Június végén az a-klorofill koncentráció nagyságrendileg megfelelt a korábbi évek nyár eleji biomassza értékeinek. Az algaösszetétel már a nyarat tükrözi: a fecskemoszatok mellett a tó nyugati területein megjelentek a fonalas kékalgák kora nyári képviselői, közöttük a Dolichospermum flos-aquae. A kékalgák biomasszarészesedése a tó középső és nyugati területein 40-50 százalék között volt, míg a tó keleti területein 10 százalék körüli volt - írja cikkében az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Dolichospermum flos-aquae kékalga az elmúlt években rendszeresen nyár elején szokott megjelenni a tóban. Látványos, általában partmenti jelenségeket tud okozni, annak ellenére, hogy nagy tömegben nyílt vizen nem szokott előfordulni. Szélcsendes időben ugyanis algavirágzás alakulhat ki a víz felszínére emelkedett, majd az áramlási holtterekben tömegesen felhalmozódott algafonalak révén. Az vízfelszínen összegyült algák a szél hatására eltűnhetnek, de más területen újra összesodródhatnak. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?