Sok a kérdés a földügyekkel kapcsolatban: itt kapnak választ a gazdák

Sok a kérdés a földügyekkel kapcsolatban: itt kapnak választ a gazdák

agrarszektor.hu
A földügyi kérdésekkel kapcsolatos feladatra kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tagság földügyi kérdéseivel is fordulhat a kamara szakembereihez, akik ingyenes tanácsadást nyújtanak. Emellett a NAK a földforgalmi szabályozás területén is aktív szerepet vállal a jogalkotás folyamatában.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a helyi gazdálkodói érdekek védelme és a földforgalmi törvényben foglalt általános agrár- és földbirtokpolitikai célok elérése érdekében évről-évre kiemelt jelentőségű feladatként végzi földügyi tevékenységét. A gazdálkodók általános, vagy konkrét földügyi kérdésekben is tanácsokat kaphatnak, ingyenesen - írja közleményében a NAK.

A NAK földügyi tevékenységének fontos része a Földforgalmi törvényben meghatározott szerepvállalás a termőföldek adásvételi, csere és haszonbérleti szerződéseinek jóváhagyására irányuló hatósági eljárásban. A Földforgalmi törvény meghatározza, hogy ezeket a feladatokat a NAK az adott föld fekvése szerinti területi szervei, azaz a helyi földbizottságokon keresztül látja el. Az elmúlt évben a NAK 19 vármegyei elnöksége a helyben kialakult szokások alapján egy, illetőleg kéthetes gyakorisággal 750 földbizottsági ülést tartott. Ezeken az üléseken összesen 57.079 ügyben hoztak döntést. Ezen ügyekben a 3.155 magyarországi településből 3.056 település volt érintett, összesen 81.697 földrészlettel.

A hatályos eljárásrend szerint a földhivataltól beérkező megkereséseket azok feldolgozása után a vármegyei földügyi hálózat munkatársai - gyakran a falugazdász hálózat közreműködésével - továbbítják előzetes véleményezésre a Települési Agrárgazdasági Bizottságok (TAB) vezetőségeinek. A Kamarához kapcsolódóan jelenleg 2.373 TAB működik, lefedve az ország valamennyi települését. Az elmúlt évben a vizsgált szerződések 97 százalékát támogatták a helyi földbizottságok.

A földforgalomhoz tartozik a föld használati jogának megszerzése is. A haszonbérleti szerződések véleményezésében a NAK 2022. júliusa óta vesz részt. Amennyiben a vármegyei elnökség úgy ítéli meg, hogy a bérleti díj a helyben szokásoshoz képest aránytalanul magas, úgy azt egy indokolt nyilatkozattal jelzi a földhivatal felé. Az elmúlt évben a kamarai vármegyei elnökségek 44.861 haszonbérleti szerződést vizsgáltak meg és 295 esetben küldtek nyilatkozatot a földhivatalnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34