Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Hozzátette, hogy évente nagyjából 2000 tonna fűszerpaprika őrleményt állítanak elő, pedig a magyar konyhákban ennek a duplájára lenne igény. Azért van ez, mert ma már csupán 2000 hektáron termesztik a növényt, melyen hektáronként nagyjából 8-10 tonna paprika terem, és ebből körülbelül másfél tonna őrlemény készül. Igaz, hogy 2005-ben még 5-6 ezer hektár volt a fűszerpaprika vetésterülete, de a 2004-ben kirobbant alfatoxin botrány miatt a termelés jelentősen visszaesett.
A külföldi partnerek ekkor úgy döntöttek, hogy más országokból vásárolnak paprikát, igaz, hogy a termőföld minősége miatt ezeknek a színe sokkal jobb, mégis nagyban elmaradnak a magyar paprika íz erejétől. Ma még nem tilos a krémként feldolgozott paprikába máshonnan beszállított növényt keverni, de ennek tiltására már elindultak a kezdeményezések.
A szegedi paprika is lassan megkapja a minőséget szavatoló logót, mely azt jelenti majd, hogy nem lehet akár milyen fajtákat akármelyik területeken termeszteni. Ugyan ezen eljárással indult a híres kalocsai paprika uniós védelmének eljárása is. Ehhez kapcsolódik a szegedi kezdeményezés, ahol is fólia alatt termesztik 10-15 hektáron a paprikát. Az eljárás iránt egyébként nagy az érdeklődés Erdélyben is.