Miért is veszélyes a törpeharcsa?

Agrárszektor
Hazánk vizeiben ugyan nem őshonos, mégis hihetetlenül elszaporodott a törpeharcsa. Ráadásul a hatása is kártékony, hiszen halikrával és apró halakkal is táplálkozik, ezért a természetes vizekben és a tógazdaságokban is egyaránt gondot jelenthet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A törpeharcsa egyébként Észak-Amerikában őshonos, hazánkba már Franciaországból és Németországból telepítették 1904-ben. Folyó és álló vizeinkben is egyaránt megtalálható, kistermetű, 20-25 cm hosszúságú, a harcsáénál zömökebb testű hal, mely az iszapos fenekű vizeket kedveli a legjobban. A húsa viszont nagyon ízletes, szálkátlan, ezért a piacon keresett fajtának számít, ráadásul fogására nincs korlátozás.

A Szolnok határában lévő Alcsiszigeti Holt-Tiszán például közel 10 éve fut a törpeharcsa gyérítését célzó program. A 150 hektáron elterülő holtágon eddig több mint 100 tonna törpeharcsát halásztak le.

Erre azért volt szükség, mert rendkívüli mértékben szaporodtak el ezek a nem őshonos halak a hazai vizekben, és az ikra- és ivadékpusztító magatartásuk már nagyon komoly gondot jelent a halásztársaságoknak, és a természetes vizeknek is.

Ráadásul amellett, hogy a környezetükben élő halfajok szaporodását és fejlődését is korlátozták, ez utóbbit azért, mert a nagy mennyiségű törpeharcsa táplálék konkurens a többi faj számára, mégsem fejlődtek gazdasági szempontból értékelhető méretűvé.

A fentebb említett holtágban 2000-ben kezdték el a gyérítési folyamatot, ennek eredménye mára már kézzelfoghatóvá vált. A legújabb adatok szerint 100,7 tonna halat fogtak ki a vízből, melynek eredményeként a legkedveltebb ponty- és keszegfélék szaporulata komolyabb növekedésbe kezdett.

Ennek következményeképpen a holtág szigorú halászati szabályait enyhíteni lehetett, így március 27-től október 31-ig a holtág teljes hosszában, folyamatosan lehet horgászni. Ugyan az éjszakai horgászat esetén a horgászhelyeket jól láthatóan, és messziről észrevehetően kell kivilágítani, míg a téli időszakban az éjszakai horgászat továbbra is tiltott lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06